Pula prva u Istri uvodi besplatne higijenske uloške u osnovne škole

08.09.2022 / V. K.

U je planu postaviti dispenzere u ženske sanitarne čvorove kako bi higijenski ulošci bili dostupni svim djevojčicama, izvijestili su iz Grada Pule

– Ove školske godine kao jedini grad u Istarskoj županiji uvodimo besplatne higijenske uloške u sve osnovne škole. U proračunu Grada Pule za to smo osigurali sredstva u iznosu od 69 tisuća kuna, po uzoru na Grad Varaždin, najavila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, izvijestili su iz Grada Pule.

Predstavljajući nove aktivnosti Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade uz početak školske godine dogradonačelnica Močinić na taj je način skrenula pozornost na menstrualno siromaštvo koje se u posljednje vrijeme vrlo često spominje u javnom prostoru.

Naime, istraživanje udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine putem online upitnika, u kojemu su sudjelovale 6084 ispitanice, pokazalo je da oko deset posto osoba koje menstruiraju u Hrvatskoj ne može si priuštiti adekvatne i higijenske potrepštine za menstruaciju.

Provedeno istraživanje, ističu u Gradu Puli, ukazuje na nekoliko ključnih problema s kojima se susreću osobe koje menstruiraju, a to su menstrualni sram i stid, nerazumijevanje i osuđivanje okoline, nemogućnost održavanja adekvatne menstrualne higijene, nedovoljno poznavanje različitih oblika menstrualnih potrepština, nedostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za smanjenje bolova tijekom menstruacije, izostanak s radnog mjesta, iz škole ili propuštanje predavanja na fakultetu zbog menstrualnih bolova, nedostupnosti menstrualnih potrepština ili nedostatnih higijenskih uvjeta.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov istaknula je da su pulske osnovne škole i do sada bile osjetljive po tom pitanju pa je većina škola imala malu količinu uložaka u svojim računovodstvima, no u trenutku potrebe, djevojke su trebale doći i zatražiti.

– Sada je u planu postaviti dispenzere u ženske sanitarne čvorove kako bi higijenski ulošci bili dostupni svim djevojčicama, rekla je Sokolov.

Među srednjim škola koje su uvele besplatne higijenske uloške ili tampone za svoje učenice u Istarskoj županiji su Srednja škola Vladimir Gortan u Bujama, Srednja škola Buzet i Gimnazija Pula.