U pulskim školama Građanski odgoj odabralo 167 petaša

22.12.2022 / V. K.

Najveći interes za Građanski odgoj pokazali su učenici u Osnovnoj školi Kaštanjer

Od ove školske godine u petim razredima pulskih osnovnih škola uči se Građanski odgoj, i to kao izvannastavni predmet kojeg učenici odabiru ako žele i u kojem nema ocjenjivanja.

Zanimalo nas je koliki je interes ovaj predmet – koji u političkim krugovima izaziva ogromne kontroverze, posebice na desnoj političkoj sceni, ponajprije zbog poglavlja o rodnom sadržaju – izazvao kod pulskih učenika i njihovih roditelja.

Prema odgovoru iz Grada Pule, Građanski odgoj u pulskim školama uči ukupno 167 učenika petih razreda, i to najviše u Osnovnoj školi  Kaštanjer – ukupno 30 učenika. U školi Centar Građanski odgoj uči 22 učenika, a u školama Veruda, Vidikovac i Monte Zaro po 20 učenika. U Osnovnoj školi Stoja ovaj predmet je odabralo 17 učenika, u školi Veli Vrh 16 učenika, u školi G. Martinuzzi 15 učenika te u Školi za odgoj i obrazovanje sedam učenika.

U Osnovnoj školi Šijana nastava se odvija za 29 učenika šestih, sedmih i osmih razreda prema eksperimentalnom programu koji je uveden u školskoj godini 2018./2019.

Koliki je to postotak u odnosu na sve učenike petih razreda nismo mogli izračunati, budući da podatak o ukupnom broju petaša u školama čiji je osnivač Grad Pula nismo uspjeli dobiti.

Dosad su učenici već nekoliko škola posjetili Komunalnu palaču, upoznavši se na taj način pobliže s funkcioniranjem gradske vlasti. U Gradu su odgovorili da zasebne posjete Komunalnoj palači nisu dio dogovorenog programa, već su učenici pojedinih škola došli na prijedlog učitelja koji vode ovaj izvannastavni predmet.

 

Učenici u razgovoru s pulskim gradonačelnikom u Vijećnici