Održana 9. Robotrka na prstenac u Barbanu

20.08.2022 / V. K.

Slavodobitnik ovogodišnje Robotrke je Maksim Pogorilić, član ekipe Gladijatori iz Društva za robotiku Istra, dok je u ekipnom dijelu natjecanja najbolja ekipa Faze Turtulište

U Barbanu je danas održana 9. Robotrka na prstenac. Sudjelovao je 16 ekipa s 48 učenika iz Pule, Barbana, Krka, Punta, Rovinja, Fažane i Medulina, priopćili su iz istarskog Društva za robotiku, organizatora natjecanja.

Slavodobitnik ovogodišnje Robotrke je Maksim Pogorilić, član ekipe Gladijatori iz Društva za robotiku Istra, uz mentora Dragana Pantića. Drugo mjesto je osvojio Frane Klarić Tomac, član ekipe Faze Turtuliše iz Udruge Bit Kids 101, s mentorom Alenom Gromilom. Treći je bio Dorijan Karabegović, član ekipe MVP’s iz OŠ Fran Krsto Frankopan Krk, Područne škole Punat, s mentoricom Marijom Prihoda Perišić.

U ekipnom dijelu natjecanja prvo mjesto s ostvarenih maksimalnih 27 bodova osvojila je ekipa Faze Turtulište i njezini članovi Frane Klarić Tomac, Andrea Dravec i Ugo Šuran. Drugi s ostvarenih 25 bodova bili su Bit Kids (Luka Hudak, Petar Radošević i Marko Tripković) i treći s ostvarenih 24,5 bodova MVP’s (Dino Nešić, Dorijan Karabegović i Lovro Valenčić) iz OŠ Fran Krsto Frankopan Krk, Područne škola Punat.

Natjecanje u tri različite vožnje

Predsjednik Društva za robotiku Istra ing. Dragan Pantić pojasnio je da se u natjecanju upravlja robotom tako da u vremenu od 12 sekundi robot prelazi stazu od 150 centimetra i kopljem pogađa prstenac. Svaki natjecatelj vozi ukupno tri vožnje koje se razlikuju prema načinu upravljanja robotom.

U ručnom upravljanju natjecatelj s tipkovnicom, mišem, daljinskim upravljačem, igraćom palicom (joystickom), mobitelom ili tipkalima upravlja kretanjem robota i koplja.

U poluautomatskom upravljanju robot senzorima svjetlosti na bijeloj podlozi prati crnu crtu širine 12 do 20 milimetra koja ga vodi do prstenca. Tijekom vožnje robota natjecatelj može upravljati ručno samo pomicanjem koplja i to nakon što robot prednjim kotačima prođe trećinu staze.

U ručnom upravljanju s kamerom natjecatelj upravlja ručno kao i kod ručnog upravljanja, ali za razliku od te vožnje, natjecatelj ne vidi stazu direktno jer se na stazi nalazi pregrada, nego gleda sliku na monitoru ili laptopu s kamere koja se nalazi na robotu i na taj način pokušava pogoditi prstenac.

Da bi se priznao pogodak, natjecatelj mora kopljem skinuti prstenac sa stalka. Visinu prstenca, za svaki način upravljanja, određuju suci neposredno prije samog natjecanja.

Poticanje razmišljanja i kreativnosti

Pantić je naglasio da se natjecatelji moraju dobro pripremiti i uvježbati koordinaciju pokreta i oka za upravljanje robotom i kopljem. Prije natjecanja moraju sastaviti robote, napisati i prilagoditi programe za upravljanje robotom i kopljem. Trebaju, između ostaloga, podesiti brzinu dizanja i spuštanja koplja, brzinu kretanja robota naprijed i kut skretanja robota lijevo ili desno. Za ručno upravljanje s kamerom, na primjer, trebaju povezati kameru koja se nalazi na robotu s laptopom ili tabletom i podesiti sliku s kamere. Prije svakog načina vožnje trebaju testirati senzore, tipkala, kalibrirati motore i ukoliko nešto nije kako treba, trebaju to popraviti ili podesiti.

– Dobra priprema je nužna jer se vozi u tri discipline koje su osmišljene tako da kod učenika potaknu razmišljanje i kreativnost. Uz sve tehničke pretpostavke i primjenu naučenog u robotici natjecatelji moraju imati i malo sreće, mirnu ruku te oštro oko, rekao je dipl.ing.elteh Dragan Pantić.

Deveta Robotrka na prstenac dio je programa ovogodišnje 47. Trke na prstenac.