Online tribina o pritisku vršnjaka

21.02.2022 / Mamatataja

O tome zašto pritisak vršnjaka ne nosi uvijek negativne posljedice poslušajte na You Tube tribini.

O obilježjima vršnjačkog pritiska i svim njegovim posljedicama govorit će se na online tribini – “Pritisak vršnjaka – je li baš uvijek negativan?”,  koju će u utorak, 22. veljače, s početkom u 18 sati, održati socijalna pedagoginja Lucija Sabljić putem službenog YouTube kanala Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Sudjelovanje na tribini je besplatno, uz prethodnu prijavu na email andreja.radic@stampar.hr. Predavanje će kasnije biti dostupno na You Tubeu.

Većini roditelja, odgojno-obrazovnih djelatnika, ali i široj javnosti poznata je problematika vršnjačkog pritiska kao vrlo česte pojave u grupama djece i mladih. Pritom je riječ o pojmu koji kod mnogih izaziva negativne konotacije te se najčešće povezuje uz konzumiranje alkohola, duhanskih proizvoda i droga te ostale oblike neželjenih ponašanja kod djece i mladih. Ipak, pripadanje i uklapanje u društvo ima izuzetno važnu ulogu za sazrijevanje i emocionalni razvoje djece i mladih, zbog čega pritisak vršnjaka kao osjećaj koji proizlazi iz te potrebe ne nosi nužno isključivo negativne posljedice.

Kako bi osvijestili negativne, ali i pozitivne učinke vršnjačkog pritiska, tribinu su organizirali stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, uz podršku zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.