Ovogodišnji Festival prava djece o mentalnom zdravlju djece i mladih

08.10.2022 / Mamatataja

Ovogodišnji 14. Festival prava djece za temu ima mentalno zdravlje djece i mladih. Filmski program održava se Zagrebu, Rijeci i Koprivnici.

Ovogodišnji 14. Festival prava djece, poznat i pod motom ‘Mali festival za velike teme’, u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, za središnju temu ima mentalno zdravlje djece i mladih. Festival će tijekom listopada u Zagrebu, Rijeci i Koprivnici ponuditi filmske projekcije te okrugli stol, radionice, razgovore i platformu kojom se pridonosi vidljivosti dječjeg filmskog stvaralaštva.

– Posljedice pandemije COVID-19 ostavile su traga na brojnim aspektima svakodnevice i funkcioniranja mladih u zajednici i društvu, negativno su utjecale na motivaciju učenika i radne navike, druženja ili međusobne kontakte. Značajan dio djece pokazuje promjene psihološkog funkcioniranja, porast anksioznosti i depresivnosti te zato važno govoriti o temama iz područja mentalnog zdravlja, navode u Alternatoru.

Festival započinje okruglim stolom u srijedu, 12. listopada, u 11 sati, u zagrebačkom Centru mladih Ribnjak. U razgovoru sudjeluju autorica filma o mentalnom zdravlju iz Male Subotice Corina Kovačić, članica žirija Festivala i Ambasadorica UNICEF-a za prava djece i mladih iz Ogulina Gabrijela Ivanjko, učenica Industrijsko-strojarske škole iz Zagreba Lana Jakirčević, psiholog Mihael Kozina i predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić.

S obzirom na to da je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih, u priopćenju se ističe da će u sklopu Festivala biti organizirane i posebne aktivnosti koje će stvoriti priliku za dijalog s mladima o njihovom viđenju vlastite aktivne uloge u europskoj budućnosti.

Filmski program i edukativne radionice

U sklopu programa Dobre vibracije, namijenjenog roditeljima i djeci, prikazat će se dva filma. Priče o Franzu (r. Johannes Schmid, 2022.) obiteljska je komedija snimljena prema junaku romana Christine Nöstlinger u čijem je središtu školarac Franz, koji kao najmanji u razredu počinje pratiti popularnog influencera fitnessa, dok Moj tata kobasica (r. Anouk Fortunier, 2021.), govori o Zoe, čiji otac odluči dati otkaz u banci i postati glumcem kako bi ostvario životni san, pri čemu postane maskota kobasice.

Filmske projekcije održat će se Zagrebu, 15. listopada, u Kinu Tuškanac, u Rijeci,  22. listopada, u Dječjoj kući te u  Koprivnici, 29. listopada, u Kinu Velebit. Ulaz na projekcije je besplatan. Svi filmovi se prikazuju s titlovima za gluhe i nagluhe osobe i audiodeskripcijom za slijepe i slabovidne osobe.

Uz projekcije održat će se i Festivalski forumi u kojima će mladi razgovarati sa stručnjacima o relevantnim temama za svoju generaciju.

 

Prizor iz filma Moj tata kobasica

Matineje za osnovne i srednje škole

Organizator navodi da će na mrežnim stranicama Festivala festivalpravadjece.com biti online dostupni filmovi za osnovnoškolce i srednjoškolce kao i obrazac za prijavu škola. U selekciji Dječje stvaralaštvo – matineja za osnovne škole bit će prikazano osam filmova stvaralaštva školskih filmskih klubova i družina iz svih dijelova Hrvatske, a selektorica programa je Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu. Stvaralaštvo mladih – matineja za srednje škole nudi također osam filmova stvaralaštva nezavisnih filmskih klubova i autora iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Selektor programa je Boško Picula.

Festival prava djece održava se u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator i na zabavan i poticajan način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje te poziva na dijalog, propituje i predstavlja relevantnu društvenu platformu. Festival je nacionalni projekt i do sada se proveo u 22 grada u Hrvatskoj. Na prošlogodišnjem izdanju (online) sudjelovalo je više od 30 000 djece, mladih i odraslih. Partneri Festivala su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu i Hrvatski filmski savez, a financijski ga podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.