Pitali smo: Drži li Meghan Markle malog Archija krivo?

17.07.2019 / Piše V. K.

Nakon salvi negativnih komentara na društvenim mrežama da Meghan Markle nepravilno i nespretno drži svoju bebicu, za mišljenje smo zamolili eksperticu za baby handing Ljiljanu Buršić

Prošlotjedno pojavljivanje vojvotkinje od Sussexa Meghan Markle u javnosti s dvomjesečnim sinčićem na tradicionalnom kraljevskom polo događanju (King Power Royal Charity Polo Day), umjesto podržavajućih komentara, izazvalo je neočekivanu buru primjedbi.

Nova mama našla se tako na društvenim mrežama na meti onih mnogobrojnih kojima se nije svidjelo na koji način u naručju drži svog sinčića Archija. Komentari su bili nemilosrdni: da dijete drži kao nekakvu stvar, potpuno neprirodno, nespretno i pogrešno, da mu ne pridržava vrat, da joj uopće ne pristaje uloga mame te da nema majčinski instinkt.

Spontano držanje djeteta

Drži li to Meghan Markle na pogrešan način malog princa, pitati smo eksperticu za baby handing, tj. pravilno rukovanje s djetetom, Ljiljanu Buršić, koja kao fizioterapeutkinja u specijalističkoj ustanovi svakodnevno provodi terapiju s bebicama koja imaju različite stupnjeve poteškoća u motoričkom razvoju te podučava roditelje na koji način da drže svoje malene.

–  Na fotografijama vidim prirodno, spontano držanje djeteta, a po izrazu lica djeteta ne vidi se da mu je nelagodno, čak je i malo skupljen. Mama je jednu ruku stavila djetetu ispod zdjelice, a ruku preko ramena, čime mu podupire vrat, rekla je Ljiljana Buršić.

Dijete, dakle je u bliskom, osjetilnom i socijalnom kontaktu s majkom, u dobrom je položaju i vidi se da mu je ugodno. I ja tu svakako vidim majčinski instinkt!, naglasila je Buršić.

– Teško je, rekla je, nešto više reći i analizirati samo gledajući fotografije, jer ne možemo znati je li mama možda upravo izašla iz auta ili je tek podigla dijete iz kolica…

Nošenje na rukama je prirodno

No, upravo je to nošenje djeteta na rukama prirodno, istaknula je.

– Prirodno je mijenjati položaje bebici dok se je drži na rukama i kretati se s njom, jednako kao što se beba kretala dok je bila majci u trbuhu. Dijete je biće i nošenje na rukama prirodniji je položaj nego da stalno leži, a na što su ljudi danas možda više navikli, kazala je Ljiljana Buršić.

S druge strane, dodala je, valja shvatiti da svako pojavljivanje ‘friške’ mame s djetetom u javnosti na neki način izaziva pritisak, pa i kod Meghan Markle, navikle na znatiželjnu javnost i gomilu fotografa. Upravo zato su ovdje u prvi plan izašli osjećaji majke prema djetetu, znani poznatim i nepoznatim mamama.