Plavo svijetlo za svijet kakav zaslužuju djeca!

20.11.2022 / Mamatataja

Svijet je 20. studenoga 1989. godine, usvojivši Konvenciju o pravima djeteta, dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije

U povodu Svjetskog dana djece, najveći pulski rotor danas svijetli plavom bojom. Pula se na taj način pridružila hrvatskim gradovima koji su podržali UNICEF-ovu inicijativu obilježavanja Svjetskog dana djece, i to samo tri dana nakon što je najveći gradski rotor svijetlio ljubičastom bojom, kao simbolom prijevremeno rođene djece – malih palčića.

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta. U trenucima kada se mijenjao svjetski poredak, padao Berlinski zid, rađao internet – svijet se ujedinio u obrani djece i djetinjstva.

Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu.

Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.

Prije 33 godine svijet se ujedinio u želji stvaranja svijeta kakav zaslužuju djeca – svijeta u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u obitelji, biti sigurno i zaštićeno.

Vlada Republike Hrvatske donijela je posebnu odluku kojom se na temelju notifikacije o sukcesiji od bivše države Hrvatska smatra strankom Konvencije o pravima djeteta od dana osamostaljenja, 8. listopada 1991. godine.

Prije prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta, nije postojalo široko prihvaćanje temeljne veze između dobrobiti djece i snage društava u kojima žive i zato je Konvencija vrlo važna prekretnica. Konvencija je prvi dokument u kojemu se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu.