Poziv za pregled vida djeci s navršene 4 godine

18.09.2018 / Mamatataja

Pozivi s točno naznačenim datumom, satom i mjestom pregleda upućivat će se od 1. siječnja 2019. godine. Time će preventivni oftamološki pregled vida s navršene 4 godine života biti omogućen za svu djecu u Hrvatskoj, navode u Ministarstvu zdravstva

Od početka iduće godine sva četverogodišnja djeca u Hrvatskoj bit će pozvana na besplatni pregled za rano otkrivanje slabovidnosti. U pozivu će biti naznačen točan datum, vrijeme i mjesto pregleda, navodi se na stranicama Ministarstva zdravstva.

Iako je preventivni pregled na slabovidnost u oftamološkim ambulantama kao obavezan uveden u 2015. godini, pregled djece od siječnja 2019. bit će organiziran u zdravstvenim ustanovama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s kojima će HZZO sklapati posebne ugovore. Riječ je novom protokolu provedbe već postojećeg Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

Smatra se da će time oftamološki pregled vida s navršene 4 godine života biti omogućen za svu djecu u Hrvatskoj.

– Ambliopija ili slabovidnost najčešća je patologija vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednome oku, a definira se kao gubitak dijela vidnih funkcija, osobito vidne oštrine. Ne liječi li se ambliopija u ranom periodu razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada dobro vidjeti. Djeca se u pravilu ne žale na smetnje vida, a roditelji je ne mogu zamijetiti. Liječenje ambliopije traje do postizanja za dob odgovarajuće vidne oštrine, a to je moguće, u pravilu, do 7. godine života. Stoga je pravovremeno otkrivanje i početak liječenja od ključne važnosti, navode u Ministarstvu zdravstva.