‘Pričamo o Baby handlingu’ – video serijal na Abilissimi

20.05.2021 / Mamatataja

O vrijednostima Baby handlinga se premalo zna. Zbog toga smo odlučili snimiti razgovore u kojima smo pokušali detaljno prenijeti roditeljima što pružaju svom djetetu ako s njime od rođenja postupaju prema Baby handligu, rekla je autorica i producentica online tečajeva na Abilissimi Vesna Kapeloto

‘Pričamo o Baby handlingu’ prvi su snimljeni video intervjui na platformi Abilissima.com za online tečajeve iz područja osobnog razvoja i roditeljstva, i dostupni su svima za gledanje. Novinarka i osnivačica Abilissime Vesna Kapeloto razgovarala je o vrijednostima i praktičnoj primjeni Baby handlinga s Klaudijom Križman, fizoterapeutkinjom i Bobath terapeutkinjom te voditeljicom tečaja o Baby handlingu na Abilissimi.

 

Klaudija Križman i Vesna Kapeloto

O Baby handlingu se premalo zna

– Baby handling ima izuzetnu vrijednost za svako dijete. Nije riječ ni o kakvoj alternativnoj, već priznatoj metodi, koju pedijatri, neonatolozi, ginekolozi i drugi liječnici specijalisti preporučaju koristiti sa svom tek rođenom djecom. Uza sve to, o vrijednostima Baby handlinga se premalo zna. Zbog toga smo odlučili snimiti razgovore u kojima smo pokušali detaljno prenijeti roditeljima što pružaju svom djetetu ako s njime od rođenja postupaju prema Baby handligu, rekla je Vesna Kapeloto.

– Pišu nam mame koje su rodile na najpoznatijim klinikama u Hrvatskoj, poput Rebra, gdje su ih uputili da sa svojim bebicama koje su rođene s niskom porođajnom težinom, na primjer, rade Baby handling. Te mame nas pitaju je li tečaj Baby handlinga na Abilissimi primjeren za njihovu bebu. Apsolutno da je. Ali ne samo za djecu koja su nedonoščad, ili su rođena s malom porođajnom težinom, već baš za svako dijete, rekla je Vesna Kapeloto, koja je autorica i producentica video tečajeva na Abilissimi.

Novi način postupanja s tek rođenom djecom

Baby handling je, naime, drugačiji način postupanja s bebicama u svakodnevnoj brizi i njezi, prilikom podizanja i spuštanja, presvlačenja, hranjenja – drugačiji od onoga kako su postupale naše mame ili bake.

– Postupanjem prema Baby handligu tek rođenoj djeci gradimo snažan temelj za njihov pravilan razvoj, ali ne samo motorički, već i emocionalni i misaoni. Zato se Baby handlig preporučuje za svu djecu, a posebno za djecu rođenu iz trudnoća i poroda s komplikacijama. Kod takve djece moguće je da se kasnije jave poteškoće u govoru, problemi s pažnjom, hiperaktivnošću ili učenjema, a moglo se, kažu stručnjaci, upotrebom Baby handlinga iznivelirati problem, upravo u vrijeme kad je mozak bio u početnom, snažnom razvoju, rekla je Vesna Kapeloto te pozvala roditelje da poslušaju razgovor s fizoteraputkinjom Klaudijom Križman, koja ima ogromno iskustvo u postupanju s Baby handlingom.

Intervjui se mogu pogledati na Abilissima.com u rubrici Dijelimo s vama ili izravno putem linkova:

Pričamo o Baby handlingu, 1. dio

Pričamo o Baby handlingu, 2. dio