Privatnim vrtićima Grad Pula donirao sredstva za bolje uvjeta rada

24.12.2022 / Mamatataja

Potrebno je izjednačiti plaće odgojitelja u gradskim i privatnim vrtićima, ističe predsjednica Udruge privatnih vrtića Istarske županije Sabina Vidos Vitasović

Grad Pula dodijelio je vrtićima drugih osnivača jednokratna sredstva u ukupnom iznosu od 118 tisuća kuna koja će 19 privatnih vrtića iskoristiti za poboljšanje uvjeta rada i boravka djece. Nastavak je to prethodnih dogovora Grada i predstavnika privatnih vrtića oko zajedničkog cilja izjednačavanja statusa predškolskog odgoja u gradskim i vrtićima drugih osnivača, izvijestili su iz Grada Pule.

– Želja nam je, ali i obveza nastaviti razgovarati s ciljem pronalaska dugoročnog i pravednog balansa u gradskim i privatnim vrtićima, odnosno zajednički dogovoriti kriterije za izjednačavanje osnovne djelatnosti predškolskog odgoja u gradskim i privatnim vrtićima. I dalje radimo na tome da omogućimo jednake uvjete djeci koja pohađaju sve naše vrtiće, neovisno je li njihov osnivač Grad ili privatnik, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Iz Grada izvještavaju da je tijekom ove godine održano više sastanaka predstavnika Grada i predstavnica ravnateljica privatnih vrtića, a potom i s predstavnicama roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

Predsjednica Udruge privatnih vrtića Istarske županije Sabina Vidos Vitasović ističe da uz povećanje subvencije od 1. prosinca 2022. na 1.450,00 kuna za 10-satni program, žele imati jasnu ekonomsku cijenu, te će nastaviti s daljnjim dogovorima u Gradu Puli zbog konačnog utvrđivanja kriterija za određivanje ekonomske mjesečne cijene vrtića po djetetu.

– Potrebno je napokon izjednačiti plaće odgojitelja u gradskim i privatnim vrtićima kako se ne bi nastavila diskriminacija naših odgojitelja, smatra Vidos Vitasović.

Predstavnica roditelja Sandra Celega Dukarić rekla da se nada da će se kroz naredne sastanke uspjeti pronaći adekvatna i prihvatljiva rješenja s ciljem izjednačavanja sve djece neovisno pohađaju li gradske ili privatne vrtiće.