Pulske primalje osnovale savjetovalište za trudnice Primalja i obitelj

30.09.2017 / Piše Vesna Kapeloto

Želimo pomoći trudnicama da prevladaju što je moguće više strah od poroda te da rođenje djeteta dožive kao najljepši događaj u životu, rekla je primalja Teuta Grdinić, osnivačica savjetodavne agencije koja će trudnicama ponuditi niz grupnih, ali i individualnih savjetovanja i predavanja o trudnoći, porodu, dojenju

Pulske primalje okupile su se u udruzi Primalja i obitelj kako bi svojim znanjem i iskustvom putem radionica pomogle ženama da što lakše prolaze kroz izazove porođaja. Riječ je o savjetodavnoj agenciji koja će trudnicama ponuditi niz grupnih, ali i individualnih savjetovanja i predavanja o trudnoći, porodu, dojenju. Udrugu je osnovala primalja Teuta Grdinić, a u radu s trudnicama pridružit će joj se još pet kolegica, sve zaposlene u pulskom rodilištu te s diplomom primaljstva (ili u procesu stjecanja).

Među prvima u Hrvatskoj

Osnivanjem ovakve udruge, jedne od rijetkih u Hrvatskoj, pulske primalje doprinijet će promicanju primaljske prakse i skrbi, kao i poticanju već započetog trenda što prirodnijeg poroda u domaćim rodilištima, bez nepotrebnih medicinskih intervencija i u uvjetima koji su što manje strogo bolnički kontrolirani.

– Svjesni smo da su trudnice uplašene i da traže što više informacija o tome što ih čeka na porodu. Potvrdio nam je to interes i za ovogodišnji Dan otvorenih vrata pulskog rodilišta, kada nam je na odjel došlo jako puno žena, sadašnjih i budućih trudnica, želeći se upoznati i porazgovarati s nama. Mi im pak želimo omogućiti i pomoći da prevladaju strah što je moguće više i da rođenje djeteta dožive kao najljepši događaj u životu, rekla je Teuta Grdinić na jučerašnjem otvaranju savjetovališta u Vrtlarskoj 6 (poslovno-stambena zgrada Porečanka).

 Teuta Grdinić: Trudnice nas žele upoznati i razgovarati s nama prije poroda

Upravo zbog potrebe za što neposrednijim razgovorom, mjesečna predavanja i savjetovanja bit će organizirana u malim grupama od najaviše pet do šest trudnica, uz dvije primalje. Na radionicama, uz trudnice, mogu sudjelovati i njihovi partneri. Pored primalja, u radu udruge sudjeluju psiholog te ginekolog opstetričar. Sudjelovanje na radionicama naplaćivat će se kao jednomjesečna članarina za 3 radionice.

Prema riječima primalje Grdinić, radionice u okviru savjetovališta nastavak su nešto općenitijih tečajeva pripreme za porod koje organizira pulsko rodilište (i za što se dobijaju potvrde za sudjelovanje pratnje na porodu).

Potpora liječnika ginekologa

Potporu primaljama na jučerašnjem svečanom otvaranju došli su dati i nekolicina liječnika opstetričara iz pulskog rodilišta, među kojima i dr. Elena Gattoni.

– Psihološke potpore mladim majkama pred porod nažalost nedostaje i zato je dobro što će im ovdje stručnu potporu dati educirane primalje sa širokim kliničkim i teoretskim znanjem, ali i kao žene ženi, rekla je dr. Gattoni. Istaknula je da primalje u udruzi djeluju bez sukoba interesa te podsjetila na mnogo veću ulogu koju primalje imaju u zapadnom svijetu, gdje je uobičajeno da prate trudnice kroz cijelu trudnoću i vode ih kroz porod, naravno ako se radi o zdravim trudnoćama, a takvih je više od 75 posto.

Prve radionice započinju već 3. listopada, a sve infomacije mogu se dobiti na web stranici Primalja i obitelj, zatim putem Facebook stranice , emaila: primaljai obitelj@gmail.com ili putem broja 092 359 663.

 S lijeva: Monika Barak (prv. sestrinstva), Jelena Zorić, Nikolina Tadić Dušić, Teuta Grdinić, Magdalena Kurbanović, Slobodka Arsova

 

Snimila: Vera Kapeloto