Pulski rotor i Svjetleći divovi svijetle plavo: Obećali smo djeci mir i razvoj do punih potencijala!

20.11.2023 / Mamatataja

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta

Danas, 20. studenoga, obilježava se Svjetski dan djece i tom će prigodom veliki rotor u Šijani i Svjetleći divovi – ogromne dizalice u pulskom brodogradilištu, biti osvijetljeni plavom bojom.

Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule ovim su se simboličnim činom spremno odazvali hvalevrijednoj inicijativi UNICEF-a da se diljem Hrvatske, osvjetljavanjem prepoznatljivih objekata i građevina plavom bojom, pošalje poruka o tome da sva djeca diljem svijeta moraju imati jednaka prava i mogućnosti, izvijestili su iz Grada.

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta.

Kao međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.

 

Grad Pula i ove se godine odazvao hvalevrijednoj inicijativi UNICEF-a da se diljem Hrvatske, osvjetljavanjem prepoznatljivih objekata i građevina plavom bojom, pošalje poruka o tome da sva djeca diljem svijeta moraju imati jednaka prava i mogućnosti