Rađanje u doba korone: ‘Žene su sjajne!’

26.04.2020 / Piše Vesna Kapeloto

Primalja Slobodka Arsova Čuturilo fascinirana je snagom koju žene iskazuju rađanjem u novonastalim uvjetima straha i nesigurnosti od zaraze

– Sve se izmijenilo, sad je sve drugačije, ispričala nam je pod osjetnim dojmom primalja Slobodka Arsova Čuturilo o rađanju u doba korona virusa.

– Žene rađaju na drugačiji način, mnogo brže nego prije. Djeca naprosto ispadaju van, opisala nam je samo naizgled u šali, ali zapravo istinitu priču koja se zadnja dva mjeseca odvija u rađaonicama, barem kad je riječ o pulskom rodilištu.

– Rodilje odgađaju svoj dolazak u rađaonicu, ostaju doma do zadnjeg trenutka, već su prilično otvorene i sve je u trenu gotovo. Bolnice se sada zbog epidemije korona virusa percipiraju kao opasna mjesta, dok je dom sigurno mjesto. Prije je bilo obrnuto. Žene su vrlo često dolazile u rodilište mnogo ranije nego što su zapravo trebale, jer su se u bolnici osjećale sigurnije nego kod kuće, kazala je.

Probudila se iskonska ženska snaga

I zaista, sjećamo se kad bi trudnice govorile dolazeći u rodilište Ma došla sam ranije, za svaki slučaj, da se nešto loše ne bi dogodilo! I time su vrlo često produžile porod, jer prerani dolazak u bolnicu, poznato je, zna zakočiti trudove koji su krenuli.

Primalja Slobodka fascinirana je snagom koju žene iskazuju rađanjem u novonastalim uvjetima nesigurnosti i straha od zaraze. Oduševljena je iskonskom ženskom energijom i prirodnim instinktom za preživljavanjem koji su se probudili u ženama u ovoj rizičnoj situaciji.

– Žene su fokusirane, ne zamaraju se pojedinostima kao ranije. Sve se pojednostavljuje, usredotočene su na bitne stvari, na trudove i bebu, ne na nokte ili frizuru. Postale su prirodnije i više nam vjeruju, oslanjaju se na našu pomoć. Sve to olakšava porod, ističe ona.

– Sadašnje vrijeme percipira se kao opasano, kada treba roditi što prije. Kao lavice koje brinu za svoje mlade! Sad one nas primalje uvjeravaju da će sve biti dobro, one nama daju snagu. Pruže mi ruku, dok su u trudu, da se lakše dignem s poda dok im pomažem pri porodu na stolčiću! Zamislite, one u trudovima meni pomažu, oduševljeno priča primalja Slobodka

Emocije su sada puno jače. Žene su sjajne, fenomenalne. Obožavam ovih dana ići na posao, priznaje nam.

Bez pratnje fokusiranije

I to što nemaju uza sebe svoje supruge i partnere kao pratnju, zapravo im ne odmaže, smatra ova primalja.

Iako se ovih dana o ovoj temi govori kao o znatnom uskraćivanju prava rodiljama da rađaju uz svoje najbliže, primalja Slobodka u tome vidi svojevrsni ‘plus u minusu’.

– Znam da im je teško i da su mnoge razočarane što zbog novonastalih uvjeta moraju biti same na porodu, ali ranije su bile jako fokusirane na svoju pratnju, brinule su za njih, za sve ono što se događa oko njih. Zbog toga nisu bile usredotočene na sebe i svoju bebu. To ih je ometalo u porodu. Sada rade upravo ono što trebaju, okrenuti se sebi, i porod ide jako brzo, kazala je primalja Slobodka Arsova Čuturilo.

Rodilje u pulskom rodilištu imaju mogućnost tijekom cijelog poroda biti u video vezi sa svojim supruzima i partnerima, što im dijelom olakšava, a kući se otpuštaju za 24 sata, ukoliko su imale vaginalni porod.

 

Primalja Slobodka Arsova Čuturilo