Radionice prevencije vršnjačkog nasilja i osnaživanja mladih u Puli

08.11.2023 / Mamatataja

Radionicu ‘Prezentacijske vještine’ održat će glumac Rade Radolović, a radionicu ‘Nenasilna komunikacija’ Ana Tomić

Edukativne radionice za učenike i profesore srednjih škola, ali sve zainteresirane, organiziraju se u sklopu aktivnosti Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada Pule, u petak, 10. studenoga, s početkom u osam sati, u prostorima Medicinske škole u Puli.

Prvu radionicu pod nazivom Prezentacijske vještine održat će kazališni, televizijski i filmski glumac Rade Radolović. Ova radionica omogućit će srednjoškolcima upoznavanje zanimljivih i efikasnih tehnika profesionalnih glumaca s kojima je moguće naučiti kako upravljati tremom, kako poboljšati slušanje i opažanje te kako upravljati vlastitim glasom i govorom.

Rade Radolović ujedno pokretač i organizator edukativnih radionica javnog nastupa u sklopu udruge Pozornica & Govornica. Kroz interaktivne vježbe, razgovor i grupni rad, radionice koje organizira i koordinira imaju cilj pomoći polaznicima unaprjeđenje kvalitete komunikacije te prevladavanje treme od javnog izlaganja i publike. Osim primjene tehnika uz koje polaznici uče kontrolirati glas i poboljšavaju kvalitetu govora, u poučavanju se aktivno služi alatima glumačke profesije. Na taj način polaznicima pomaže u stjecanju vještina fokusiranja i opažanja okolnih faktora ne gubeći samopouzdanje.

Druga radionica Nenasilna komunikacija, pod vodstvom Ane Tomić, omogućit će srednjoškolcima uvid u kratki teorijski uvod te vježbe o nenasilnoj komunikaciji kroz brojne primjere (zrcaljenje, vježba opisivanja bez predrasuda, asertivnost, prepoznavanje agresije i slanje JA poruka u svakodnevnim dijalozima).

Cilj radionica je prevencija među vršnjačkog nasilja te razvoj komunikacijskih vještina i osnaživanje samopouzdanja kod mladih. Važnu ulogu u tom procesu imaju nastavnici i profesori za koje je organizirana posebna radionica istoga dana s početkom u 16 sati, stoji u priopćenju Grada Pule.