Saznajte tko su gosti ovogodišnjeg Monte Librića

12.04.2016 / Mamatataja

Evo što je ekipa Monte Librića pripremila za male Puljane i njihove roditelje, kao i sve ostale goste sajma

Festival i sajam dječje knjige Monte Librić, koji se ove godine pod motom ‘Zvukbook’ održava od 19. do 24. travnja u pulskom Circolu, pored sajamskog dijela ponudit će i već dobro poznate programe, ali i neke nove.

Evo što ekipa Monte Librića izdvaja za male Puljane i njihove roditelje, kao i sve ostale goste.

‘Piknik s autorom’

U središnjem programu Monte Librića Piknik s autorom i ove su godine predviđena brojna druženja s domaćim i inozemnim piscima i ilustratorima za djecu. Najnovije iz svijeta hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će mnogi poznati i nagrađivani autori.

Ilustrator Tomislav Tomić, koji potpisuje i ovogodišnju ilustraciju vizualnog identiteta Monte Librića, predstavit će slikovnicu Krotitelj oblaka koju je ilustrirao prema priči autorice Tomice Šćavine, a koja prati čudnovati narod – Krote i pustolovine dječaka Petra.

Akademska slikarica i spisateljica za djecu Manuela Vladić-Maštruko u Pulu donosi svoju novu slikovnicu Marino – priča životu jednog brodića, koja je dobitnica diplome IBBY Honour list za 2016. godinu.

monte librić - marino

Poznata spisateljica i književnica Julijana Matanović napisala je još jedan roman za djecu Rečeno-učinjeno. Ovoga puta pratimo djevojčicu Tinku, koja pripovijeda o zanimljivostima u njezinom životu učenice šestog razreda.

Hrvatsku književnu produkciju obogatila je i naša proslavljena pijanistica Sretna Meštrović. U njezinom Dnevniku mrava Radoslava glazbena i književna umjetnost prožimaju na sasvim specifičan način pa će i mališani na Monte Libriću doživjeti specifičnu promociju – Sretna će ih učiti osnovama sviranja na klaviru.

Sonja Smolec, rođena Puljanka, spisateljica za djecu i odrasle, predstavit će sa svojim prvim fantasy romanom Moja sestra Sarah o djevojčici Sofiji koja slučajno otkriva da ima sestru blizanku.

Roman Simić Bodrožić i Manuel Šumberac zajedno će nam predstaviti slikovnicu Baba Jaga i div Zaborava – prvo djelo za djecu ovog poznatog hrvatskog pisca. U Romanovoj varijanti Baba Jaga se bori s divom Zaborava, a Manuelove ilustracije cijeloj priči daju starinsko ruho, dok likovi i njegova duhovitost doprinose suvremenoj dimenziji priče.

monte librić 3

‘Autori iz daljine’

Posebnu pažnju izazvat će i gošća programa Autori iz daljine koja nam ove godine dolazi iz Beograda. Radi se o Jasminki Petrović, poznatoj spisateljici za djecu i mlade koja je napisala više od 30 knjiga koje su prevedene na brojne jezike. Njezin bestseler Seks za početnike preveden je na 25 jezika. Na Monte Libriću predstavit će nam svoj posljednji romana Leto kad sam naučila da letim – o djevojčici Sofiji koja iz Beograda s bakom putuje na ljetovanje u Stari Grad na Hvaru.

Novi program ‘Librić po našu’

Ovogodišnje izdanje festivala donosi i novi program Librić po našu – u kojem će se predstaviti pulski i istarski autori, odnosno zavičajna literarna produkcija. U njegovoj inicijalnoj godini pulskoj publici predstavit će se Riječanka Vjekoslava Jurdana, književna znanstvenica i sveučilišna profesorica koja je napisala Malu zavičajnu čitanku igri s primjerima iz čakavske poezije Drage Gervaisa.

Poseban susret bit će i promocija obiteljske knjige Škura, škura boška koju su zajedno osmislili, napisali i ilustrirali Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen i Ljubomir Grgorinić Rađen (mama, tata i sin). Obitelj Grgorinić Rađen itekako je poznata istarskoj publici, ali i šire, i to uspješnim vođenjem svoje knjižnice i književnog svratišta Zvona i nari u Ližnjanu te izdanjima koje objavljuju u nakladi Komoč koruna.

Pulske autorice Snježana Akrap Sušac i Feodora Gubaš Štifanić održat će promociju nove slikovnice/projekta Mic po mic, koju su svojim maštovitim ilustracijama upotpunila djeca, polaznici hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu te učenici pulske OŠ Veli Vrh pod mentorstvom prof. Ane Šarčević i prof. Roberte Weissman Nagy.

monte librić 4

S vlastitom produkcijom prezentirat će se i Dječji vrtić Medulin. Djeca vrtića zajedno s odgojiteljicama osmislila su, napisala i ilustrirala devet slikovnica koje sadržajno prikazuju znamenitosti Općine Medulin pod nazivom Od stine do stine kroz povijest Općine Medulin.

Talijanski dio programa ‘Più che una storia’

U talijanskom dijelu programa Più che una storia gostovat će dvije značajne talijanske spisateljice za djecu: Guia Risari, koja će održati radionicu i predstaviti knjigu La porta di Anne / Anina vrata (priča o Anni Frank) i talijanska novinarka i književnica, Emanuela Da Ros koja će se predstaviti s knjigom  La storia di Marinella. Una bambina del Vajont / Priča o Marinelli. Djevojčica iz Vajonta.

Više o programu 9. Monte Librića možete pronaći na www.montelibric.sanjamknjige.hr.