Izložba u pulskoj gradskoj knjižnici: Kako je ćelavi zubić dobio svoje slikovnice?!

22.01.2020 / Piše V. Kapeloto

Nakon vrijednog rada i puno zabave, učenici 3. a pulske Osnovne škole Stoja izložili su svoje slikovnice u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Od zajednički nastale priče, svaki je učenik, osmišljavanjem i dodavanjem ilustracija, napravio svoj jedinstveni primjerak

Vrlo se često događa da ono najzanimljivije nastaje sasvim slučajno, pa je tako posve slučajno nastala i Priča ćelavog zubića, potom oblikovana i pretočena u autorske slikovnice istog naziva, koje su na koncu izložene na izložbi u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Sve potpisuju mali autori i veliki kreativci – učenici 3. a razreda OŠ Stoja u Puli. Oni su uz pomoć svoje učiteljice Jadranke Radetić – Ivetić najprije zajednički ispripovijedali tekst priče te potom vizualno osmislili i ilustrirali svatko svoju slikovnicu, naslovnu stranicu te njenu unutrašnjost.

Sama Priča ćelavog zubića te slikovnice počele su nastajati još prošle školske godine, dok su učenici bili u drugom razredu. Prvi poticaj za nastanak priče došao je od samih učenika.

– Na školskom satu govorili smo o načinima na koji treba prati zube. Na ploči sam nacrtala zub i četkicu, i kada je četkica bila u položaju iznad zuba, netko od djece je rekao da crtež izgleda kao da zub ima kosu. I tako je sve počelo, ispričala nam je učiteljica.

Korak po korak, od početne ideje do konačne realizacije svake slikovnice u čak tri primjerka, učenici i njihova učiteljica vrijedno su radili svakog petka, na stvaralačkoj radionici i dodatnoj nastavi iz hrvatskoj jezika.

Nakon izložbe slikovnica u matičnoj školi, s uzbuđenjem su dočekali i otvaranje izložbe na dječjem odjelu gradske knjižnice. No, nije to bila samo izložba kreativnosti u osmišljavanju i ilustriranju priče u slikovnicu.

Učenici 3.a počastili su svoje roditelje i sve one koji su došli na otvaranje još i reperskom pjesmom i predstavom, inspiriranom tekstom same slikovnice.

I bili su sjajni! Sve su pripremili u svega par dana jer je i datum otvaranja izložbe došao nenadano. Pravi dokaz, kako je rekla knjižničaraka OŠ Stoja Amadea Draguzet, koja s je učiteljicom Radetić-Ivetić sudjelovala u pripremi izložbe i predstave, da su djeca neiscrpno vrelo talenta i inspiracije kad ih se potakne i odmakne od ekrana.

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice izloženo je deset malih slikovnica s dodatnim pratećim ilustracijama, ali i stručnim putokazima i pojašnjenjima kako s djecom osmisliti i napraviti slikovnicu, što svakako može biti od izuzetne pomoći stručnim osobama koji rade s djecom, ali i roditeljima.

Izložbu je moguće pogledati do daljnjega.

Slikovnice potpisuju vrijedni autori: Erin Brizić, Ema Gregorović, Alen i Mirela Hajderović, Hana Košir, Tara Matijević, Maksim Mićunović, Anja Petković, Sabina Šehalji, Jan Šelemba i Mihael Šumanovac.

A prenosimo vam i djelić atmosfere, tj. reperske pjesme koju su trećaši zdušno odrepali:

Mi smo 3. a, 
nek vidi se i zna!
Mi smo naj, naj, naj u školi,
(m)učiteljica nas voli.

Za stvaranje mi dišemo,
zato puno pišemo,
kad treba i brišemo,
slikovnicu vam rišemo.

Ovo je priča o zubu jednom,
malom, bijelom i jako čednom,
kako je sreo četkicu vrijednu
koja mu četka glavicu čednu.

Između njih se ljubav rodi,
priča je ovo o toj zgodi.
I što je obećala četkica tada?
I kako je zubiću niknula nada?!?

Slikovnicu čitaj pa ćeš znati,
ona će odgovor na to dati.
Zubi se s četkom ničega ne boje,
oni u ljubavi vječnoj stoje.