Slavica Ćurković: Na Monte Libriću stvaramo novu generaciju čitatelja

14.04.2015 / Razgovarala Vesna Kapeloto

Opća situacija je nepovoljna za izdavaštvo. Usprkos tome i dalje imamo zanimljivu dječju produkciju. Dobri autori postoje, interes postoji, djela postoje, kao i određeni čitateljski krug. Monte Librić će predstaviti 15 novih izdanja etabliranih ilustratora i književnika za djecu i mlade, a više od 50 nakladnika izložit će oko 3.000 naslova

Monte Librić, pulski Festival dječje knjige i autora, na veselje djece i roditelja održava se po osmi put. Na Librić se ne ide samo kupiti knjigu po nešto povoljnijim cijenama, na Librić se ide doživjeti atmosferu, sudjelovati u različitim događanjima, čuti i naučiti nešto novo, vidjeti poznata lica iz svijeta knjige i javnog života koji govore o svojim osjećajima vezanim za knjigu. Zato Monte Librić svakako treba posjetiti i doživjeti.

Ove godine Librić se održava od 20. do 26. travnja, a o samom festivalu, njegovom značaju te ovogodišnjim zbivanjima razgovarali smo s direktoricom Slavicom Ćurković.    

– Možete li ocijeniti značaj Monte Librića kao sajma, tj. festivala knjige u hrvatskom i europskom kontekstu?

– Svaki festival dječje knjige mjesto je susreta ne samo čitatelja već i autora, nakladnika, urednika, knjižara. Sličnost je zasigurno u ideji da se promoviraju najnovija izdanja, sagledaju nove perspektive stvaralaštva, kao i cjelokupna knjižna produkcija za djecu. Kad govorimo o velikim sajmovima poput Međunarodnog sajma knjige u Bologni koji zaslužno nosi epitet najboljeg i najvećeg, onda govorimo o manifestaciji poslovnog karaktera. Naša ideja bila je stvoriti autorski sajam dječje knjige i književni festival za djecu. Jedinstveni smo upravo po toj koncepciji, a kao posebnost istaknula bih i prisustvo talijanskih autora i dvojezičnost dijela programa. Kada govorimo o značaju festivala rekla bih da je njegov najveći značaj upravo stvaranje nove generacije čitatelja.

DSC_4968

Očekujemo više od deset tisuća posjetitelja

– Kako biste Monte Librić prikazali u brojkama? Koliko izdavača, naslova, posjetitelja…?

– Na Libriću će više od 50 nakladnika predstaviti otprilike 3.000 naslova, među kojima su knjige za djecu, dječje enciklopedije, slikovnice, edukativne slikovnice te multimedija, didaktičke igračke i stručna literatura za pedagoge, psihologe, nastavnike i odgojitelje. Pripremamo ponovno izbor talijanskih nakladnika, a ove godine predstavit ćemo i najzanimljive srpske nakladnike. Stoga opravdano mislimo da će nas posjetiti više od deset tisuća ljubitelja dječje literature.

– Prava ste osoba koja može ocijeniti dječje izdavaštvo u Hrvatskoj. Poznajete stanje na tržištu, kontaktirate s autorima. Na kojoj je razni dječje izdavaštvo u odnosu na druge zemlje, kakvi su trendovi iz godine u godinu?

– I prošla 2014. godina bila je još jedna u nizu recesijskih, što se itekako osjeća i u nakladništvu za djecu. Kada je riječ o trendovima u svjetskom izdavaštvu budućnost je naravno u digitalnoj interaktivnoj varijanti čega su itekako svjesni i hrvatski izdavači. Kad govorimo o tržištu vrlo je nezahvalno uspoređivati. Kod nas je najveći problem nefunkcioniranje distribucije knjige, pored nevjerojatnog pada prodaje tu je i potpuni raspad knjižarske mreže. Knjižare gotovo više ne postoje, a internet još uvijek nije zamijenio taj lanac distribucije knjiga. Opća situacija je nepovoljna za izdavaštvo. Međutim, usprkos tome i dalje imamo zanimljivu dječju produkciju. Dobri autori postoje, interes postoji, djela postoje, kao i određeni čitateljski krug. Monte Librić predstavit će 15 novih izdanja etabliranih ilustratora i književnika za djecu i mlade.

DSC_4978

Čitanje i sportsko penjanje sinonim su za slobodu

– Ovogodišnji Monte Librić povezuje knjigu i sport, i to sportsko penjanje! I jedno i drugo  treba poticaj jer su djeca u potpunosti zaokupljena videoigricama, mobitelima, kompjutorima… Uvjerena sam da će Vam mnogi stručnjaci koji se bave razvojem djece čestitati na ovogodišnjem spoju i promociji čitanja i sporta. Pretpostavljam da je ideja bila odaslati poruku da i jedno i drugo mora naći mjesta u dječjoj svakodnevici?

– Nastojali smo reći da su obje aktivnosti važne za odrastanje i da je djetinjstvo najbolje vrijeme da se razvije prisan odnos prema njima. Tema „Knjiga u pokretu“ je višeslojna, mogli smo govoriti metaforički o knjizi kao putovanju i čitanju kao dinamičnom procesu koji nas pokreće, ali nas je zanimao kontekst igre i slobodnog kretanja. Povezati sport i knjigu naizgled je neobično, ali se pokazalo uspješnim. U okolnostima kada djeca sve manje čitaju pokušavamo biti inventivni koliko god možemo. I ostajemo pri uvjerenju da knjiga mora biti dostupna svima i svugdje pa čak i u sportskim dvoranama. Posebnu paralelu povukli smo sa sportskim penjanjem, danas sve popularnijim sportom među djecom i mladima. Penjanje je savladavanje prepreka na putu prema vrhu, sinonim za slobodu baš kao i čitanje pa je simbolika i više nego očita.

– Najavili ste u prostoru Zajednice Talijana Circolo, gdje se festival održava, postaviti i pravu penjačku stijenu?

– Cijela literarno – penjačka veza ostvaruje se u suradnji s pulskim sportsko penjačkim klubom „Onsight“. Veliki poticaj ovoj ideji dao je predsjednik kluba Siniša Hrestak koji nam je ustupio pravu penjačku stijenu. U suradnji s njim montirali smo hvatišta u obliku brojki i slova koje će mali penjači-čitači morati osvajati. Mislim da je stijena pun pogodak i da će izazvati veselje i oduševljenje kod najmlađih.

DSC_4967

Pregršt programa, autora, poznatih gostiju

– Monte Librić nanovo svake godine iznenađuje bogatim sadržajem i programom. Što očekuje posjetitelje na ovogodišnjem festivalu?

– Tema je uvijek polazište programa. Malo je toga u književnom smislu što nas ne zanima, a iznimno bogat festivalski dio možemo zahvaliti autorima koji su neizmjerno kreativna bića sklona pisanju, pripovijedanju, likovnosti, animaciji, lutkarstvu, glumi. Okosnicu programa čine Piknici s autorom u kojima predstavljamo autore i njihova izdanja, te Priče za laku noć u kojima naša mega popularna Baka Librić oživljava tradicionalno prvi dodir djeteta s pričom. Osebujne autore predstavljamo i kroz razne radionice, a tu su još i programi Knjige papm, Librić Teatrino, F kao film, Galerijica. Treba spomenuti i stručne programe u kojima će sudjelovati pedagozi i knjižničari iz cijele Hrvatske. Talijanske autore i stvaralaštvo za djecu predstavljamo u programu Più che una storia. Programi se odvijaju istovremeno na dvije scene vizualno maštovite i u skladu s temom posebno oblikovane.

– Koji će se autori predstaviti pulskoj publici?

– Predstavit ćemo veliki broj autora. To su većinom mlađi autori poput Jelene Pervan, Jelene Brezovec, Marijane Jelić i Tamare Bakran. Još jedna Jelena stiže nam u goste, a to je Jelena Radan, poznata glazbenica, koja će predstaviti svoj roman prvijenac. Tu su još i Snježana Babić-Višnjić, Irena Plejić Premec, Tatjana Pokrajac-Pappuci i Zdenka Bilušić. Hrvatskim autorima pridružit će se i talijanski: Giovanni Balivo, Nicolas Murkovic i Katja Dellore. Posebnu pažnju izazvat će gosti programa Autori iz daljine, među kojima su sjajna ilustratorica iz Mađarske Ildikó Horváth te srpski autori Miodrag Jakšić i Minja Subota. U galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli održat će se i izložba fotografija Minje Subote pod nazivom „Deca su ukras sveta“ koja predstavlja fotografije djece koje je autor fotografirao diljem svijeta.

– A neće manjkati ni poznatih gostiju, zar re?

– Pretpostavljam da mislite na goste koji nisu iz svijeta dječje knjige. Prije nekoliko godina kreirali smo program Knjige papam, svojevrsni talk show koji vodi Mladen Kušec. U njemu predstavljamo poznate osobe iz svijeta filma, glazbe, kazališta, plesa… koji vole knjigu i čitanje i to rado dijele s klincima. Ove godine u skladu s temom dolaze nam sportaši Stipe Božić i Natko Zrnčić Dim, ali i glazbenici Jelena Radan te Gabi i Marijan Jelinić iz pulske grupe Nola.

– Moram Vas pitati za Pikolinu Zipku. U koje vrijeme roditelji s djecom mogu pogledati performans ovog spektakularnog lika?

– Pikolina kako joj samo ime kaže kostimirani je lik od dva i pol metra koji se voli zibat, zibat. Svakodnevno u vrijeme trajanja festivala od 17.30 do 18 sati Pikolina će svojom izvedbom zabavljati malu i veliku publiku. Naizgled statičan nastup prepun je iznenađenja, humora, vrckavog  gibanja i ludorija. Ovu iznimnu kreaciju osmislila je multimedijalna umjetnica Nikolina Manojlović Vračar i vjerujemo da će izazvati oduševljenje publike.

DSC_4982

Monte Librić kao mjesto dječjeg stvaralaštva

– U predzadnjem tjednu travnja djeca i dječja knjiga zavladat će Pulom. Naime, na festival ne dolaze samo mali posjetitelji sa svojim roditeljima, već ste u program uključili i vrtićku djecu?

– Ono što se događa u dječjim vrtićima pravo je čudo i svojevrsna riznica dječjeg stvaralaštva. Čudo u smislu mašte, kreativnosti, pozitivne i poticajne atmosfere, a sve zahvaljujući entuzijazmu i energiji odgojitelja i odgojiteljica koje neumorno smišljaju nove projekte. Monte Librić predstavlja stvaralaštvo za djecu, ali također želi biti i mjesto dječjeg stvaralaštva. U program Dječji vrtići stvaraju predstavit ćemo projekte DV Veruda ”Putujuća slikovnica” pod vodstvom odgojiteljice mentorice Sonje Živolić, zatim projekt ”Gdje stanuju priče” DV Monte Zaro odgojiteljice mentorice Davorke Zimolo. Zanimljiv projekt stiže nam iz Labina. Neda Milenkovski i Loredana Ružić Modrušan predstavit će rječnik-slikovnicu „Naše besedice“ koji sadrži labinjonsku cakavicu, a realizacija je dječjih vrtića Pjerina Verbanac i Glorija.

– Osim što potičete na čitanje, potičete i na stvaranje dječjeg štiva. Na Monte Libriću će se predstaviti i najmlađi autori, ali će se podučavati i izrada slikovnica, zar ne?

– Kao što sam već rekla, Monte Librić predstavlja stvaralaštvo za djecu, ali je istovremeno i mjesto dječjeg stvaralaštva. Piknikić je naziv našeg programa u kojem se djeca predstavljaju kao autori u pravom smislu te riječi. Ove godine predstavit će se Anja Kuzmić, učenica osmog razreda OŠ Stoja i Maja Šebelić iz petog razreda iste škole. Maji će se na promociji pridružiti i mlađa sestra Neva sa svojim prvim literarnim uradcima. Višednevnu radionicu izrade slikovnice pod nazivom Deset načina izrade slikovnice održat će djelatnici Dječjeg vrtića Dado iz Štinjana. Hvalevrijedan je to rad u kojem sveobuhvatno potiču djecu na literarno i likovno izražavanje.

10256672_964582540221549_359797543603960956_o (2)

Flash mob poziva na sudjelovanje

– Ovogodišnji Monte Librić bit će najavljen flash mobom na pulskom Forumu u kojem će na koreografiju Andree Gotovina, dramske  pedagoginje INK-a, s knjigom u ruci zaplesati mnoštvo djece. Kako je nastala ideja za ovaj performans na otvorenom?

– Ideja je bila prije svega iskrena komunikacija s djecom i pronalaženje poveznice s temom. Drago mi je da se ideja dopala Andrei Gotovina koja je osmislila koreografiju Flash moba, pokreta s knjigom koja će se izvesti 17. travnja u 10 sati na Forumu. S knjigom u ruci plesat će oko 700 vrtićkih i školskih mališana. Ovaj performans poziva na sudjelovanje, rekla bih na stvaranje događaja i u tom smislu postat će mjesto trenutne kreacije.

– I za kraj, možete li predstaviti ekipu Monte Librića?

– Nedavno je za Radio Pulu Mladen Kušec rekao kako uspješnu atmosferu na našem Festivalu stvara upravo njegov tim. Nazvao nas je velikom obitelji i, zaista, mogu potvrditi isto. Uhodana smo mi već ekipa koja uz Monte Librić stvara i puno zahtjevniji Sa(n)jam knjige u Istri. Užu ekipu čine Rea Korani i Iris Mošnja u ulozi Librica – voditeljica programa, Matko Plovanić – koji grafički uređuje sve tiskane materijale i voditelj je tehnike, Vibor Juhas – koji je autor spota i scenograf, Nina Plovanić – voditeljica prodaje i Emina Popović – koordinatorica programa. Tu su još i Andro Bupić naš web-administrator, Julijana Pavlešić – asistentica u prodaji, Tanja Draškić-Savić – fotografkinja i Hana Kolić – asistentica scenografa. Pomaže nam i Magdalena Vodopija, kojoj zahvaljujemo na brojnim savjetima.

Foto Vera Kapeloto