Što Eu program ‘Pulski vrtići za sretnije odrastanje’ donosi djeci i roditeljima?

24.11.2022 / Mamatataja

– Provedbom projekta vrtići pružaju uslugu produljenog radnog vremena te razvijaju i uvode nove programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u produljenom radnom vremenu, rekla je pročelnica Sokolov

Ravnateljice triju pulskih gradskih vrtića te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov izvijestile su o projektu Pulski vrtići za sretnije odrastanje, koji se financira europskim novcem s ciljem produljenja radnog vremena vrtića te obogaćivanja sadržaja za djecu. Nositelj projekta je Grad Pula kao osnivač, a partneri dječji vrtići Mali svijet, Pula i Rin-Tin-Tin.

– Provedbom projekta vrtići pružaju uslugu produljenog radnog vremena te razvijaju i uvode nove programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u produljenom radnom vremenu, a sve kako bi se djeci osigurale jednake mogućnosti neovisno o socioekonomskom statusu obitelji, čime vrtići postaju dostupniji za širi i veći broj djece, rekla je pročelnica Sokolov.

Istaknula je da će prošireni i obogaćeni programi u vrtićima tijekom produljenog radnog vremena, koje se prilagođava radnom vremenu roditelja, doprinijeti i boljoj ravnoteži poslovnog i obiteljskog života.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Mali svijet Tamara Pranjić predstavila je programa Vrtić u prirodi, koji će se, nakon odobrenja Ministarstva znanosti i obrazovanja, provoditi u produljenom radnom vremenu vrtića. U vrtiću se kroz produljeno radno vrijeme već provodi program s potencijalnom darovitom djecom pod nazivom Baltazarova igraonica.

Serena Sirotić, ravnateljica Dječjeg vrtića Rin-Tin-Tin, rekla je da će ovaj vrtić djeci i roditeljima ponuditi kraći glazbeni program, čim pristigne odobrenje ministarstva, dok se programi ranog učenja talijanskog jezika te kreativno-likovna radionica već provode.

Prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Pula Marize Kovačević, u Dječjem vrtiću Pula za djecu iz produljenog boravka pripremaju Montessori radionice. Riječ je o programu s jedinstvenim pristupom djetetu i njegovim potrebama, a s ciljem jačanja samopouzdanja, razvijanja poštovanja, ljubavi i pozitivne suradnje s drugom djecom kao osnove za buduće demokratsko djelovanje.

Osim rada s djecom, kroz programe se predvidjelo i educiranje osoblja s ciljem povećanja kvalitete i kreativnosti odgojno-obrazovnog rada, kao i osiguranja zdrave prehrane.

Projekt se u cijelosti financira iz Europskog socijalnog fonda, a ukupne je vrijednosti 2.9 milijuna kuna. Razdoblje trajanja projekta je od 1. srpnja 2021. do 1. prosinca 2023. godine.