Svjetski je dan palčića: U Hrvatskoj ih se godišnje rodi više od 2600!

17.11.2023 / Mamatataja

Već tradicionalno na današnji dan prijevremeno rođene djece pulski rotor će svijetliti ljubičastom bojom

Već tradicionalno, povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece veliki pulski rotor u Šijani danas, 17. studenoga, će svijetliti ljubičastom bojom. Time će i ove godine Grad Pula, na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi Palčići, tradicionalno podržati prijevremeno rođenu djecu i njihove roditelje, priopćili su iz Grada.

U cijelom svijetu, jedno od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja, velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Udruga Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”, jedine Udruge ove vrste na području Republike Hrvatske, kontinuirano pruža podršku roditeljima prijevremeno rođene djece. U suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoji da javnost u što većoj mjeri informira o ovoj temi, a jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje.

Jedna od prilika da javnost Hrvatske sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama s kojima se susreću oni i njihovi roditelji je obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se od 2008. godine kada ga je inicirala Europska zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) s partnerima. Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci (EFCNI) je paneuropska organizacija koja okuplja roditelje i stručnjake sa zajedničkim ciljem poboljšanja dugoročne njege prijevremeno rođene djece kao i one rođene bolesne te pružanja podrške njihovim obiteljima, stoji u priopćenju Grada Pule.

Nakon komplikacija u trudnoći i pri porodu ne propuštajte Baby handling!