U Puli marenda ipak neće biti besplatna za sve osnovnoškolce

30.11.2022 / Mamatataja

Pulski roditelji čija djeca ne ostvaruju pravo na subvenciju u cijeni školske marende, od drugog polugodišta sami će podmirivati razliku do pune cijene, odnosno dvije kune dnevno ili oko 40 kuna mjesečno

U Gradu Puli pozdravili su državno subvencioniranje marende u osnovnim školama te najavili da će osigurati sredstva za pokrivanje razlike u cijeni marende, ali samo za učenike koji ostvaruju pravo na subvencionirani školski obrok. Naime, od ove školske godine, kao što smo već pisali, pulski roditelji za svoju djecu plaćaju marendu po 12 kuna, a ne prijašnjih deset.

– To je dobra mjera kojom će Vlada osigurati 10 kuna za pokrivanje marende svakog osnovnoškolca u Republici Hrvatskoj, a Grad Pula podmirit će razliku u cijeni za djecu koja ostvaruju pravo iz našeg socijalnog programa, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

U Gradu navode da su, kako bi i dalje osigurali kvalitetnu školsku marendu za učenike osnovnih škola, u ovoj školskoj godini zbog drastičnog povećanja cijena namirnica i energenata, bili primoran povećati cijenu školske marende na 12 kuna. Novom Vladinom odlukom svoj djeci bit će osiguran obrok u iznosu od 10 kuna, a razliku do 12 kuna, za djecu koja ostvaruju pravo na subvencioniranu školsku marendu podmirit će Grad, pojasnili su.

Međutim, roditelji čija djeca ne ostvaruju pravo na subvenciju u cijeni školske marende od drugog polugodišta ove školske godine sami će podmirivati razliku do pune cijene, odnosno dvije kune dnevno ili oko 40 kuna mjesečno.

Grad Pula osnivač je 11 pulskih osnovnih škola koje pohađa 4.500 djece, a za 600 učenika Grad će od drugog polugodišta školske 2022./2023, godini snositi razliku u cijeni marende od dvije kune po danu po djetetu što će godišnje iznositi 250 tisuća kuna, priopćili su iz Odsjeka za informiranje.