U Puli započeo 12. Monte Librić

08.04.2019 / Mamatataja

Do nedjelje, 14. travnja, izmjenjivat će se promocije knjiga, kreativne radionice, kazališne predstave, filmske projekcije, kao i mali glazbeni koncert. U izložbeno-prodajnom dijelu izloženo je više od 2.000 naslova s prigodnim popustima. Festival je otvoren od 8 do 20 sati

Dvanaesti Festival dječje knjige Monte Librić svečano je danas otvoren u pulskoj Zajednici Talijana – Circolo. Ceremoniju otvorenja obilježila je pjesma Volim grad Sedine Cerovac u glazbenom aranžmanu Anice Franjul.

Bio je to veseli uvod u sedam festivalskih dana, u kojima će se u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima do nedjelje, 14. travnja izmjenjivati promocije knjiga, kreativne radionice, kazališne predstave, filmske projekcije, kao i mali glazbeni koncert. Festival će svakodnevno biti otvoren od 8 do 20 sati.

U izložbeno-prodajnom dijelu Monte Librića izloženo je više od 2.000 naslova uz popuste od 10 do 50 posto. Uz pedesetak hrvatskih nakladnika sudjeluju i talijanski nakladnici. Osim naslova namijenjenih djeci, postavljen je i poseban edukativno-didaktički kutak sa stručnim knjigama, stoji u priopćenju Monte Librića.

Okosnicu programskog dijela Festivala, napominju nadalje u Monte Libriću, čine susreti s autorima. U Pikniku s autorom svoje najnovije naslove predstavit će: Zoran Ferić, Jasna Žmak, Tanja Konforta, Zdenko Bašić, Peter Škerl, Tatjana Pokrajac-Papucci, Davor Šunk, Aljoša Vuković, Vanda Čižmek, Vlasta Golub, Ivana Francišković Olrom i Mario Šimić.

Svi programi 12. Monte Librića dotaknut će se i/ili nadovezivati na temu grada, posebno kreativne radionice među kojima se ističu radionice Školske knjige u kojima polaznici razvijaju predčitalačke vještine; studenti s pulskog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti održat će niz radionica O knjizi i s knjigom. Vibor Juhas, autor ovogodišnje ilustracije, vodit će radionice pod nazivom Gradionica, Adriana Beletić kreativne radionice na engleskom jeziku Cityland: Interactive building, dok će radionice Pulske kartoline voditi Sanja Simeunović Bajec. U programu Più che una storia održat će se radionice Una farfalla a Pola koju vode Piccoli terremoti, Pale solo al mondo pod vodstvom Teatra Naranča te seminar za nastavnike Emozioni scomode e tabù pod vodstvom Manuele Salvi.

Ove godine pokrenut je i novi program Priča u šest u sklopu kojeg će Vibor Juhas i Iris Mošnja u dva nastavka održati program Pula u sedam slika, nadovezujući se na interaktivnu knjigu Žive razglednice Pule, koju su kreirali, animirali i programirali Vibor Juhas i Manuel Šumberac, a tekst je napisao Miljenko Jergović. Također, predstavlja se hvalevrijedan projekt Coprnice greju – prema istoimenoj slikovnici koju je napisala Ljiljana Rotar, a maštovito oslikali kreativni članovi Udruge cerebralne paralize Istarske županije. Pripovijesti iz slikovnice uprizorit će u obliku dramske igre članovi Dramskog studija INK s voditeljima.

U suradnji s Javnom ustanovom Pula Film Festival / kinom Valli prikazat će se prvi hrvatski SF film za djecu Moj dida je pao s Marsa, te dva talijanska filma: Gatta Cenerentola i Edhel.

Svakodnevno će se na terasi Circola od 17 do 18 sati održavati program Tone & Tonka. Čitajući knjige na štulama, uz pjesmu i glazbenu pratnju te pripovijedajući legende o gradu Puli, Sedina Cerovac pokazat će najmlađim čitateljima da se čitati ne mora (samo) u tišini i da čitanje može biti vrlo zabavno i uvijek novi doživljaj koji različite priče povezuje u harmoničnu cjelinu riječi, slike i zvuka.

U Piknikiću – tradicionalnom programu Monte Librića rezerviranom za najmlađe autore i njihova prva literarna djela, ove godine predstavit će se Ines Obradović (rođ. 2010.) i Ivan Obradović (rođ. 2006.) svojim višejezičnim knjigama: Poezije-Poesie-Poetry i Jadranski Arion / Arion Adriatico.

Vikend je na Monte Libriću rezerviran za dvojezičnu kazališnu predstavu Pale sam na svijetu / Pale solo al mondo u produkciji pulskog Teatra Naranča, koji je uprizorio svevremensku priču danskog pisca Jensa Sigsgaarda i za program Librofonia dječjeg orkestra SO DO centra Istra – El Sistema Hrvatska, pod ravnanjem dirigenta Petra Matoševića.

Svake večeri Festivala najmlađi ljubitelji knjige ponovno će moći uz Baku Librić (Gordanu Trajković) i njezine goste uživati u Priči za laku noć ulazeći pomalo u čaroban, izmaštani svijet književnosti i čitanja.

Program 12. Monte Librića može se pronaći na:
http://www.montelibric.sanjamknjige.hr/hr/2019/program/