U pulskim školama poskupljuju marende i kuhani obroci

31.08.2022 / V. K.

Cijene školskih marendi povećat će se s dosadašnjih osam na 12 kuna, a cijene ručka s užinom s 20 na 25 kuna

– Svjedoci smo drastičnog povećanja cijena namirnica i energenata u Hrvatskoj, a kako našoj djeci želimo osigurati primjeren obrok, primorani smo povećati cijene školskih marendi za četiri kune, a ručak s užinom za pet kuna, priopćili su iz Grada Pule.

Tako će se cijene školskih marendi, koje se nisu mijenjale više od deset godina, sada povećati s dosadašnjih osam na 12 kuna, a cijene ručka s užinom s 20 na 25 kuna.

U Gradu Pula ističu da će u predstojećoj školskoj godini osigurati kvalitetan i nutritivno bogat obrok za učenike svih 11 osnovnih škola, čiji su osnivači, i time zadržati postignute standarde kvalitete.

Cijena produženog boravka nije se mijenjala te dalje iznosi 120 kuna. Grad, naime, financira produženi boravak za 54 skupine u svih 11 osnovnih škola, za učenike od 1. do 4. razreda. Subvencionira i trošak produženog boravka i školske marende za kategorije socijalno ugroženih građana, kao i za korisnike dječjeg doplatka.

– U ovoj godini imali smo 600 subvencija u cijeni školske marende i 237 subvencija u cijeni produženog boravka. U 2022. godini osigurali smo u proračunu, samo za potrebe produženog boravka, sredstva u iznosu od 7,7 milijuna kuna, a u rebalansu dodatnih 550 tisuća kuna, navode iz Grada.

Napominju, također, da kroz programe javnih potreba Grad Pula osigurava sredstva za programe Zavoda za javno zdravstvo – ‘Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama na području Grada Pule’,  kao za i program ‘Utvrđivanje količine soli, šećera i trans masnih kiselina u cjelodnevnim obrocima predškolskih ustanova s radionicama za kuhinjsko osoblje’.