Unatoč preporukama, u Hrvatskoj protiv covida cijepljeno malo djece

13.01.2022 / Mamatataja

– Moj savjet roditeljima je da cijepe djecu. Pogotovo djecu koja su kronični bolesnici ili su imunokompromitirana ili žive s ukućanima koji su kronični bolesnici, rekla je epidemiologinja Mayer.

Do sada je u Hrvatskoj protiv covida cijepljeno oko 700 djece u dobi od 5 do 11 godina, što je jako malo, rekla je epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Dijana Mayer u emisiji Jutarnjeg lista Briefing. Djece mlađe od 15 godina ukupno je cijepljeno oko 6000.

– Moj savjet roditeljima je da cijepe djecu. Pogotovo djecu koja su kronični bolesnici ili su imunokompromitirana ili žive s ukućanima koji su kronični bolesnici, rekla je Mayer.

Radeći na cijepnim punktovima, kazala je, uočila je da roditelji koji su željeli cijepiti djecu iznad 11 godina, zainteresirani su sada i za cijepljenje svoje mlađe djece. Roditelji koji ni sami nisu cijepljeni protiv covida ne žele cijepiti ni vlastitu djecu.

Za cijepljenje djece založio se i riječki imunolog Stipe Jonjić, koji je u eteru N1 televizije rekao da su djeca u globalu vrlo otporna, međutim nisu sva.

– Ima djece koja imaju imunosne slabosti, kojih nisu svjesni ni njihovi roditelji, a to nažalost postane vidljivo upravo kad se zaraze covidom, istaknuo je imunolog.