Ususret danu ‘palčića’: Svakog dana u Hrvatskoj se prijevremeno rodi sedmero djece

13.11.2022 / Mamatataja

Iz Kluba roditelja nedonoščadi ‘Palčići’ pozivaju gradske čelnike da uključe svoje gradove u obilježavanje Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece i osvijetle ljubičastim svijetlom gradske znamenitosti

Sedamnaesti studenoga Međunarodni je dan prijevremeno rođene djece, kada se podizanje svijesti o problemu prijevremenog rađanja i rođenja obilježava osvjetljivanjem gradskih znamenitosti dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje. Očekuje se da će tako i ove godine biti u mnogim hrvatskim gradovima i mjestima. Iz Udruge Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” pozivaju ovih dana sve gradske čelnike da uključe svoje gradove u obilježavanje u što većem broju. Predsjednica pulske podružnice Gordana Damjanić Maroh očekuje da će i najveći pulski rotor zasvijetliti ljubičasto.

Kao se navodi u priopćenju ove udruge, u cijelom svijetu, jedno od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je to sad već više od 2600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine zbog prijevremenog rođenja u svijetu umire milijun djece.

– Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece pruža jedina udruga ove vrste u Hrvatskoj  – Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”, veli predsjednica pulske podružnice Gordana Damjanić Maroh. Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece.

Pored ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od 10 dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.