Uz Dan primalja: Pulsko rodilište otvara svoja vrata za obilazak

05.05.2019 / Mamatataja

Pulsko rodilište kao manje rodilište s oko 1200 do 1300 poroda i beba na godinu pruža priliku ženama da osjete punu primaljsku skrb, veli primalja Slobodka Arsova

U povodu Međunarodnog dana primalja, pulsko rodilište, u ponedjeljak, 6. svibnja, otvara svoja vrata od 12 do 14 sati. Za obilazak i sudjelovanje nije potrebna prijava.

Dan otvorenih vrata u rodilištu Opće bolnice Pula održava se već četvrtu godinu za redom, kada se sadašnjim i budućim trudnicama i članovima njihovih obitelji omogućava razgledavanje prostora rodilišta, upoznavanje te razgovor s primaljama. Uz prigodno druženje posjetitelji(ce) će moći poslušati i kratko predavanje o uvjetima rađanja u ovom rodilištu.

Slobodka Arsova, prvostupnica primaljstva, rekla je da pulsko rodilište kao manje rodilište s oko 1200 do 1300 poroda i beba na godinu pruža priliku ženama da osjete primaljsku skrb u svoj punini te riječi.

– To je blizak kontakt s primaljom, čuvanje međice, upotreba što manje lijekova, kretanje u porodu, ohrabrivanje i poštivanje osobnih granica rodilje, dobar prijem pratnje u bolničke prostore, podržavajući odnos prema dojenju, intimnija i humanija atmosfera kod rađanja i posebno sve bolji rad u edukaciji rodilja. Sve to rezultira zadovoljnijim ženama kojima je sve jasnije kako je važno imati primalju uz sebe u svim fazama trudnoće i majčinstva, rekla je primalja Slobodka.

Iako u pulsko rodilište organizira tečaj za trudnice i njihove partnere, dobar dio primalja pulskog rodilišta okupio se u udrugu i savjetovalište Primalja i obitelj, gdje na različitim radionicama i predavanjima trudnicama vrlo detaljno govore o tome što ih očekuje na porodu, kako da se za porod i majčinstvo što bolje pripreme te sa što manje straha prođu kroz ovaj emocionalno vrlo važan događaj u životu žene.