Uz svjetski dan glazbe: Flash mob i ‘Ero s onoga svijeta’ prije check-ina

20.06.2019 / Mamatataja

U Zračnoj luci Franjo Tuđman više od 80 djece i mladih iz udruge ‘SO DO – El Sistema Hrvatska’ okupljenih u simfonijski orkestar, nenajavljenom izvedbom Završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta oduševili putnike

Na Svjetski dan glazbe (Fête de la Musique), koji se u više od 100 zemalja svijeta obilježava 21. lipnja s ciljem slavlja i popularizacije glazbene kulture, brojni gradovi postaju pozornice za glazbenike amatere i profesionalce koji podsjećaju na važnost glazbe u svakodnevnom životu.

Tim povodom u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman više od 80 djece i mladih iz udruge ‘SO DO – El Sistema Hrvatska’ okupljenih u simfonijski orkestar, nenajavljenom, iznenadnom izvedbom Završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta oduševili su brojne putnike, stoji u priopćenju. Performans se odvijao pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, Hrvoja Korbara i Marte Tutiš te dirigentskom palicom maestra Ante Sladoljeva.

Flash mob održan je na prvom katu novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman u prostoru check-ina. Nakon izvedbe Završnog kola, mladi glazbenici počastili su putnike i posebnim polusatnim koncertom tijekom kojeg su izveli nekoliko skladbi klasične, popularne i filmske glazbe.

(Termin Flash mob odnosi se na skupinu ljudi koja se iznenada sastaje na dogovorenom mjestu s ciljem izvedbe zabavnog, satiričnog ili umjetničkog performansa.)

U ovom je flash mobu, pored članova orkestra dvaju SO DO centara iz Zagreba i Istre, sudjelovalo je i 20 članova dječjeg zbora Centra za kulturu i informacije Maksimir te oko 150 roditelja i članova obitelji djece, a pridružile su im se i Zagrebačke mažoretkinje.

Udruga „SO DO – El Sistema Hrvatska“ osnovana je 2011. godine s ciljem provođenja društveno razvojnog glazbenog programa educiranja djece i mladih putem orkestralnog muziciranja prema filozofiji, metodologiji, načelima i modelu El Sistema. Model je 1975. godine u Venezueli pokrenuo dr. José Antonio Abreu, ekonomist, političar, glazbenik i vizionar, u želji da njime riješi brojne socijalne probleme, odnosno podari djeci smisao i radost življenja uz glazbu.

Izuzetan uspjeh metode El Sistema u promjenama čitavih zajednica kroz rad s djecom s poremećajima u ponašanju, poteškoćama u razvoju, mladim ovisnicima, djecom i mladima u socijalnom riziku i riziku od siromaštva potaknuo je njezino usvajanje u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Jorge Ricardo Luque Perdomo, jedan od osnivača udruge SO DO rekao je da je izuzetno ponosan na sve što je u Hrvatskoj ostvareno u radu s djecom i mladima.

– Promjene koje je El Sistema potaknula u svijetu želio sam osjetiti i u Hrvatskoj – pomoći djeci i mladima da izraze svoje osjećaje, snagu i kreativnost kroz glazbu. Glazbom se razvija inteligencija, kognitivna osjetljivost, emotivna svjesnost i estetski potencijal, otvara nam nove vidike i pomaže odvratiti pozornost od izazova kojima su izložena djeca i mladi suvremenog društva. Formiranje orkestra poseban je način pokazivanja djeci kako zajednički stvarati, međusobno se poticati, uzajamno pomagati i poštivati druge. Ovaj flash mob jedan je od načina da se predstavimo publici i podsjetimo na važnost glazbe u našoj, a i njihovoj svakodnevici, rekao je Jorge Ricardo Luque Perdomo, u hrvatskoj javnosti poznat kao promotor latino-američke glazbe, koji je svoju glazbenu naobrazbu i sam počeo u jednoj od prvih generacija El Sisteme u rodnoj Venezueli.

Da bi sve bilo izvedeno prema planu pobrinuo se redatelj Krešimir Dolenčić sa svojim suradnicima Hrvojem Korbarom i Martom Tutiš koji su se u projekt organizacije flash moba uključio volonterski.

– Poziv udruge SO DO prihvatio sam s velikim zadovoljstvom jer izuzetno cijenim to što rade i način na koji odgajaju našu djecu i mlade. Ljubav prema glazbi nalazi se u svakom od nas, a na nama odraslima je da djeci od malih nogu pokažemo kako da tu ljubav iskoriste na najbolji mogući način za osobni razvoj te lakše savladavanje izazova tijekom odrastanja, izjavio je Krešimir Dolenčić, redatelj ovog flash moba te izvanredni profesor na odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti.

– Vjerujem da će brojni putnici koji su svjedočili performansu mladih glazbenika prenijeti glas o njihovom entuzijazmu i ljubavi prema glazbi u sve dijelove svijeta“, izjavila je Lidia Capković Martinek, glasnogovornica Međunarodne zračne luke Zagreb.