ZagrebDox: Tinejdžeri u fokusu

23.02.2019 / Mamatataja

Ovogodišnje 15. jubilarno izdanje ZagrebDoxa donosi i program Teen Dox s pet filmova različite tematike i fokusom na tinejdžere

Međunarodni festival dokumentarnog filma – ZagrebDox ove godine slavi svoje 15. jubilarno izdanje. U kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu od 24. veljače do 3. ožujka prikazat će se više od 100 iznimnih dokumentaraca iz cijeloga svijeta.

Okosnicu programa, između ostalog, čini i program Teen Dox, koji donosi pet filmova različite tematike s fokusom na tinejdžere: od natjecateljskih izazova, prvih ljubavi i propitivanja pojma slobode do bratskog (ne)slaganja i nesvakidašnjeg načina odrastanja jedne buntovne palestinske tinejdžerice.

Nanfu Wang je nezavisna redateljica iz Kine koja živi i radi u New Yorku. Njezin nagrađivani dugometražni prvijenac Vrabac huligan natjecao se prije dvije godine u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa. Redateljica ovaj put donosi film Ja sam druga ti (I Am Another You). Na proputovanju kroz Ameriku Wang je pratila mladog karizmatičnog Dylana, koji je udobnost vlastita doma i obiteljsku ljubav zamijenio životom na ulici. Fascinirana njegovim izborom kojim prkosi društvenim normama i potaknuta vlastitim slobodarskim mislima, Nanfu istražuje pojam individualne slobode i njezine granice.

Danski redatelj Emil Næsby Hansen u filmu Nas dvoje (The Two of Us) govori o prvoj tinejdžerskoj ljubavi, ali i prvom prekidu. Iako Skjold i Isabel više nisu zaljubljeni, zauvijek će biti jedan drugome prva ljubav. Dok pokušavaju shvatiti što su kao par, a što kao pojedinci, razvijaju snažno prijateljstvo u kojem će uvijek postojati nostalgično sjećanje na ljeto u Kopenhagenu, kad je njihova ljubav bila na vrhuncu.

Redateljski dvojac Cristina Costantini i Darren Foster u Sajmu znanosti (Science Fair) propituju izazove pred kojima se nalazi devet srednjoškolaca s različitih strana svijeta na međunarodnom sajmu znanosti u Los Angelesu. Taj višestruko nagrađivani dokumentarac uvodi nas u svijet ozbiljnog rivalstva, ali i u zabavni svijet tinejdžerskih hormona koji je, čini se, uvijek isti bez obzira na to gdje se nalazili.

Upečatljivi ženski lik buntovne palestinske tinejdžerice koja se želi prijaviti u vojsku donosi kanadska redateljica Christy Garland u filmu Što Walaa želi (What Walaa Wants). Odrastajući u najvećem izbjegličkom kampu na Zapadnoj obali, uz Pojas Gaze, i pod vojnim nadzorom Izraela, Walaa sanja o tome da postane policajka, obuče uniformu, izbjegne brak i zarađuje sama za svoj život. Unatoč upozorenjima da žene ne bi trebale biti u vojsci i da sramoti obitelj, ona se prijavljuje – i prolazi selekciju.

Mladi redatelj Benjamin Mullinkosson predstavlja priču o Peteru i Matthewu, dva crvenokosa brata i njihovu odrastanju u američkoj obiteljskoj svakodnevici. Bratski odnos koji tek naizgled djeluje složno otvara priču o suočavanju s individualnim strahovima. Matthew se iracionalno i ekstremno boji pasa, a Peter je opsjednut TV emisijom Survivor.

Film Ma daj, ne budi p(ip)! (Don’t Be a Dick About It) dokumentira simpatičnu braću u konstantnoj svađi dok nastoje prevladati vlastite strahove. Iako prihvaćaju međusobne razlike i nedostatke, jednako im se, ako ne i više, izruguju. (Press ZagrebDox-a)

TRAILERI

Ja sam druga ti: https://www.youtube.com/watch?v=L40K3CrncaE&t=3s

Nas dvoje: https://www.youtube.com/watch?v=Ca9aavOPnrA

Sajam znanosti: https://www.youtube.com/watch?v=AJdYLAc-gzM

Što Walaa želi: https://vimeo.com/289289251

Ma daj ne budi p(ip)!: https://www.youtube.com/watch?v=4rJfT46obTg