Završen Istarski zeleni pjat 2: Zdrave marende uvesti i u srednje škole

13.10.2015 / V. K.

Na tribini su predstavljeni rezultati malih sistematskih pregleda: učenici edukatori utvrdili nepravilno držanje kod velikog broja srednjoškolca

Javnom tribinom o važnosti zdrave prehrane te unapređenja kulture življenja i zdravlja među djecom i mladima, koja je 12. listopada održana u Dnevnom boravku DC Rojc, završen je projekt Istarski zeleni pjat 2. Projekt su organizirali i provodili udruga Zelena Istra, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Strukovna škola Pula i Medicinska škola Pula, a odvijao se od prošle školske godine. Unutar njega provedena je i kampanja Nosi se zdravo.

Na tribini je prije svega bilo riječi o pravilnoj prehrani srednjoškolaca te o mogućnostima i nužnosti uvođenja školskih marendi u srednje škole prema uzoru na one u vrtićima i osnovnim školama.

Predstavljeni su i rezultati on line ankete koju su ispunjavali učenici istarskih srednjih škola, ali i rezultati do kojih su došli učenici edukatori (tehničari/tehničarke nutricionisti, fizioterapeutski tehničari/tehničarke te medicinske sestre i med. tehničari). Nakon što su educirani o zdravoj prehrani i poremećajima u prehrani te pravilnoj tjelesnoj aktivnosti, uz pomoć svojih edukatora (profesora i stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo IŽ), krenuli su educirati svoje kolege u devet pulskih srednjih škola, njih ukupno 330.

Tim su prigodama organizirali male sistematske preglede te učenicima mjerili razinu šećera u krvi, krvni tlak, potkožno masno tkivo, određivali indeks tjelesne mase te provjeravali stanje kralježnice koje bi upućivalo na skoliozu.

Mjerenja su pokazala da je 214 učenika imalo normalan krvni tlak, kod 94 je bio nešto niži, a kod četvero njih povišen. Normalna razina šećera utvrđena je kod 279 učenika, četvero ih je imalo nizak šećer, dok je 46 učenika odbilo mjeriti šećer u krvi.

Što se tiče određivanja indeksa tjelesne mase (BMI), rezultati mjerenja pokazali su da 137 učenica i 89 učenika ima normalnu, 19 učenika i 16 učenica prekomjernu tjelesnu težinu, dok je 4 učenika i 3 učenice pretilo, odnosno 19 učenika i 34 učenica je pothranjeno ili na granici pothranjenosti.

Do zabrinjavajućih rezultata došlo se kod provjere stanja kralježnice. Čak kod 73 učenika uočeno je iskrivljenje na desnoj strani, a kod 23 na lijevoj strani.

Dr. Olga Dabović-Rac, dr.med.spec.epidemiologije, istaknula je da su podaci o pretilosti (11 posto) istarskih srednjoškolaca na hrvatskoj razini, odnosno da svi zajedno moramo aktivno promišljati o uvođenju zdravijih školskih marendi u srednje škole. “Važno je da djeca u ranoj životnoj dobi usvoje zdrave životne navike, a to su pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i nepušenje”, naglasila je.

Nutricionistica Vedrana Fontana predstavila je priručnik Pravilna prehrana adolescenata, dok je Alma Tomljanović, ravnateljica pulske osnovne škole Šijana, istaknula važnost rane edukacije djece o zdravoj prehrani u školama, ali i u roditeljskom domu. Škola Šijana jedna je od osnovnih škola u koje je vrlo uspješno uveden model zdravih marendi u školske kuhinje i iz godine u godinu ga prihvaća sve veći broj djece.

Cilj je pokušati sličan model barem donekle provesti i u srednjim školama.