Baby Bowen metodom protiv grčeva i kolika

26.12.2021 / Mamatataja

O učinkovitosti Bowen metode, manualne terapijske tehnike koja pomaže u otklanjanju dojenačkih grčeva i kolika, govori Bowen terapeutkinja Klaudija Križman

Ubrzo nakon rođenja, najčešće nakon tri tjedna, a moguće i ranije, kod mnogih beba javljaju se novorođenački, tj. dojenački grčevi. Iako se opisuju kao bezopasni, grčevi su vrlo neugodni i bolni te izazivaju kod bebica snažan, dugotrajni plač. Same mame, pak, koje u to vrijeme prolaze intenzivnu emocionalnu promjenu i prilagodbu, neutješni plač njihova tek rođenog djeteta dodatno slama i predstavlja im u tom osjetljivom trenutku dodati izvor frustracije i napetosti.

Kao pomoć bebicama najčešće se pripisuju različite kapi koje vrlo često imaju mali ili gotovo nikakav učinak.

U posljednje vrijeme sve više roditelja svjedoči o efikasnosti Bowen metode, manualne terapijske tehnike, čija primjena pomaže da se kod bebica grčevi smanje ili potpuno nestanu. Vrlo često već nakon prvog tretmana ili tek nekoliko njih grčevi nestaju.

Zašto nastaju dojenački grčevi i kolike?

O tome zašto nastaju dojenački grčevi te što je to Bowenova tehnika, na koji se način primjenjuje i kako djeluje, pojasnila je Klaudija Križman, fizioterapeutkinja koja se Bowenom, ali i nekim drugim metodama bavi već godinama, posebno u radu s djecom.

– Grčevi kod beba nastaju najčešće zbog nedovoljno razvijenog probavnog sistema te prilikom adaptacije na ishranu. Pritom razlikujemo grčeve i aerokolike. Grčeve uzrokuje nezrelost crijeva i parasimpatičkog sustava, trbuščič postaje napet i tvrd, što bebicu jako boli. Kolike nastaju nepravilnim hranjenjem, tzv. halapljivim hranjenjem. Dijete se tada naguta zraka koji napuhne trbuščić i izaziva bolove. I grčevi i kolike su veoma bolni, javljaju se nakon ishrane, a mogu bebu mogu probuditi iz sna. Sve to znatno utječe na bebu i čini je izuzetno napetom i razdražljivom.

S nježnim Bowen pokretima te se poteškoće mogu ublažiti. Bowenov tretman je vrlo nježan i blag. Uključuje nekoliko pokreta za relaksaciju mišića smještenih uz kralježnicu te mišića dijafragme. Baby Bowen vraća balans nervnog sistema kod beba koje imaju jaki odgovor parasimpatičkog sistema i koji ih drži u stalnom stanju nelagode i napetosti. Dovođenje u balans autonomnog nervnog sistema beba se umiri i prestane plakati.

 

Klaudija Križman, fizioterapeutkinja, Bowen i Bobath terapeutkinja

Lagani pokreti prstima

– Možete li roditeljima detaljnije opisati kako izgleda Baby Bowen? Kakvi se pokreti izvode? Koliko traje tretman?
– To su lagani pokreti rolanja mišića palcem i kažiprstom uz kralježnicu i dijafragmu, koji se veoma nježno izvode. U kratkom vremenu popusti napetost u predjelu trbuha, beba se umiri i vrlo brzo zaspe. Tretman traje veoma kratko, oko dvije minute. Međutim, potrebno je najprije uspostaviti kontakt i povjerenje s djetetom. Tada je tretman lakše i uspješnije izvesti.

– Koliko je tretmana potrebno napraviti da bi grčevi prestali? Treba li ih ponavljati kroz vrijeme?
– Nekim bebama je dovoljan jedan do dva tretmana, nekima i do pet. Sve ovisi o bebici. Važno je naglasiti da razmak između tretmana treba biti barem pet dana.

– Umiri li se beba zaista ako joj u trenutku dok ima grčeve radite Bowen?
– Beba se umiri nakon 20 do 30 minuta, dok Bowen ne počne djelovati. Nakon terapije mogu se očekivati reakcije kao što je duže razdoblje spavanja.

– Na čemu se zapravo Bowen bazira i na što djeluje? 
– Bazira se na anatomiji i fiziologiji sustava za probavu i mišića koji su uključeni u proces probave. Kad djelujete na sam uzrok nastanka grčeva i kolika tada je rezultat uspješan.

Ne koristiti druge terapije uz Bowen

– Uz Baby Bowen terapiju važno se pridržavati određenih uputa.
– Da, zajedno s Baby Bowen tretmanom ne valja provoditi druge oblike terapija. Ukoliko roditelji uz Bowen provode masažu, daju kapi, zagrijavaju trbuščić, dakle sve u isto vrijeme – bebin mozak će se “zagušiti” prevelikom količinom informacija i neće odgovoriti niti na jedan podražaj. Vrlo važno je dojiti i ponuditi mlijeko bebici češće nakon tretmana, kao neophodnu tekućinu, i naravno pružiti djetetu potporu i utjehu.

Važnost Baby handlinga


– Kao Bobath terapeutkinja ističete i izuzetnu važnost pravilnog držanja djeteta upravo da bi prevenirali nastajanje dojenačkih grčeva, posebno kolika.  

– Da, bilo bi jako dobro da roditelji nauče pravilno držati bebu. To uči Baby handling. Važno je znati držati novorođenče u pravilnom, tzv. fetus položaju, gdje će rameni obruč, glavica i zdjelica biti podržani na pravilan način. Također, vrlo je važno dijete držati u pravilnom položaju prilikom hranjenja i podrigivanja. Sve to doprinosi pravilnom procesu disanja, gutanja i probavljanja hrane, a onda posljedično izbjegavanju nastanka grčeva i kolika. Općenito, svakodnevno postupanje s bebom kroz Baby handling, okretanje bebe s boka na bok prilikom presvlačenja, pomoći će bebi da se bolje osjeća.

Klaudija Križman je fizioterapeutkinja s ogromnim znanjem i iskustvom u radu s djecom. Djeluje u Puli. Klaudija je Bobath, Bowen i Emmet terapeutkinja, Shiatsu praktičarka, voditeljica tjelesne aktivnosti u trudnoći. Također, voditeljica je Baby handling video tečaja na platformi Abilissima. Još više o Klaudiji Križman možete saznati na ovoj poveznici.