‘Uputite roditelje da Baby handling nije samo za neurorizičnu dojenčad, već za svu djecu!’

21.12.2022 / V. Kapeloto

Poručila je to docentica dr. sc. Ana Katušić svim medicinskim stručnjacima, posebno patronažnim sestrama, koje su u prvom dodiru s roditeljima, tj. mamama koje su tek rodile

O izuzetnoj važnosti pravilnog pozicioniranja i postupanja s novorođenčadi i dojenčadi od samog rođenja, tzv. Baby handlingu, govorilo se i na upravo održanom Kongresu ‘Prenatalna i postnatalna podrška obitelji’. Zaključak je da je informiranje o važnosti pravilnog rukovanja s djetetom kroz Baby handling jedan od važnijih segmenata podrške i potpore obitelji u ranom razvoju njihova djeteta.

Ipak, potvrdilo se i ovoga puta da mnogi stručnjaci koji su u prvom dodiru s mamama koje su upravo rodile, poput patronažnih sestri ili primalja, odnosno medicinskih sestri u rodilištima, o važnosti pravilnog postupanja nisu niti educirani niti ga poznaju pa to znanje onda ne mogu prenijeti ni roditeljima.

 

Dr. sc. Ana Katušić

‘Obratite pažnju na položaj glavice’

Tako je nakon izlaganja docentice dr. sc. Ane Katušić o motoričkom profilu dojenčeta stiglo pitanje patronažne sestre koja je upitala što učiniti kada dolaskom u obitelj zatekne dijete s fiksiranom glavicom na jednu stranu.

– Što moram učiniti i moram li nešto tada savjetovati roditeljima te kada je najbolje vrijeme započeti s Baby handlingom, pitala je.

Pitanje je bilo potaknuto izlaganjem docentice Katušić koja je, između ostaloga, istaknula da “prevladavajući položaj glavice u jednu stranu, desnu ili lijevu, nakon trećeg, četvrtog mjeseca govori da se dijete mora uključiti u sustav podrške, jer je takav položaj glavice povezan s lošijom sposobnosti hvatanja i manipulacije”, odnosno predstavlja signal za rizik.

Ustvrdivši da je takav položaj glavice vrlo čest kod nedonoščadi, Katušić je napomenula da je sama vrlo oprezna budući da položaj glave uvjetuje položaj ručica.

– Zato uvijek upozorim roditelje da obrate pažnju na položaj glavice i da upravo tehnikama pravilnog postupanja potpomognu da dojenče doživi drugo iskustvo, rekla je te nastavila.

– No pravilno postupanje samo po sebi ne treba biti sačuvano samo za visoko ili nisko rizičnu dojenčad, već za svu djecu. Na taj način mi omogućavamo središnjem živčanom sustavu da doživi sve one položaje koje dojenče može doživjeti. Znači, u ovom slučaju, uz vrlo malo poticanja dojenče si može olakšati (facilitirati se) i onda samo napraviti aktivni pokret okretanja glavice u drugu stranu. Mislim da to ne treba zanemarivati, kazala je.

– Ako takav položaj glavice prevladava nakon trećeg, četvrtog mjeseca, nama je to signal za rizik, ne za neurorazvojni ishod, već za kvalitetu posezanja, što tek slijedi. Zato u tom ranom razvoju zaista treba roditelje uputiti na pravilno postupanje s djetetom pri svakodnevnim aktivnostima, rekla je docentica Ana Katušić.

‘Oprez! Nije lopta za svako dojenče!’

Također je naglasila na oprez kad su u pitanju različiti dostupni sadržaji na društvenim mrežama jer mogu biti štetni, poput, na primjer, postavljanja djeteta na pilates loptu, i to posebno kad se radi o visoko neurorizičnom djetetu.

– Kod neurorizične dojenčadi lopta može imati negativne posljedice, ustvrdila je. Ona smatra da dojenčad normalnog i urednog motoričkog razvoja nije potrebno izlagati dodatnim vježbama, koje međutim nisu isto što i pravilno postupanje, tj. Baby handling koji se preporučuje baš za svako dijete.

U raspravi je spomenuto da su roditelji skloni kupovati različite dodatke poput tzv. gnijezda da bi pozicionirali dijete. Medicinske sestre koje rade s nedonoščadi u intenzivnoj skrbi napomenule su da za pravilan razvoj nisu potrebni nikakvi skupi dodaci, koji pritom mogu biti vrlo upitne kvalitete, već upravo pravilno postupanje s djetetom ili Baby handling, koji je s bebicom uputno raditi – od samog rođenja.