Baby handling pojašnjava i pokazuje Ljiljana Buršić, fizioterapeutkinja te neurorazvojna Beby Bobath terapeutkinja

Baby handling VIDEO: Kako pravilno držati dijete do tri mjeseca?

22.02.2018 / Mamatataja

Donosimo video u kojem Ljiljana Buršić, fizioterapeutkinja te neurorazvojna Beby Bobath terapeutkinja, pojašnjava i pokazuje na koji način držati i nositi bebu dok još nema kontrolu glavice

Pravilno držati dijete u naručju dok još nema kontrolu glavice izuzetno je važno za njegov motorički i cjelokupan razvoj. Donosimo video u kojem Ljiljana Buršić, fizioterapeutkinja te neurorazvojna Baby Bobath terapeutkinja, pojašnjava način na koji to činiti kroz tzv. baby handling.

 

Novorođenče, tj. dojenče u naručju treba biti na svojim leđima u lagano povišenom položaju, na način da podupremo gornji dio leđa, ispod ramena i vrata.

– Jedna naša ruka je iza ramena, a drugu stavljamo ispod zdjelice tako da dijete lagano skupimo. I onoliko koliko ono zahtijeva dižemo ga u povišeni položaj, da mu bude ugodno. Ugodno znači da ima normalan izraz lica, da ne plače, da se ne izvija u jednu stranu, da glava ne pada unazad i ne visi. Dajući mu oslonac ispod ramena dijete usmjeravamo prema naprijed i potičemo ga da samo drži glavu. Čim su ramena naprijed i ruke su naprijed pa dijete s njima može činiti što želi, ističe Buršić te preporučuje kombinirati položaje, najprije bočni položaj s jedne strane pa s druge strane naručja.

– Ovakvim načinom držanja djetetu stvaramo udobno gnijezdo koje mu stvara stabilnost i dozvoljava mu kretnje nožicama i ručicama, što je vrlo važno. U slučaju da je djetetu potrebna dodatna potpora da bi bilo skupljeno, možemo ga držati na način da mu jednom rukom obuhvatimo ramena i zdjelicu, a drugu slobodnu ruku lagano mu položimo između nogu na trbuh i prsa, pojašnjava Ljiljana Buršić kako pravilno držati dijete kroz baby handling.

Više o tome o tome kako pravilno držati dijete možete pročitati u tekstu Kako pravilno držati bebu?