Beba plače, ima kolike, bljucka…. Kada pomaže Baby handling?

07.04.2023 / V. Kapeloto

Baby handlingom roditelj će pomoći svom djetetu zadovoljiti i riješiti mnoge njegove trenutačne potrebe i određena stanja, koja su za dijete teška, a za roditelja iscrpljujuća

Baby handling – koji podrazumijeva pravilno pozicioniranje i postupanje s malim djetetom –  beskrajno je koristan za svako dijete, bez obzira ima li ono kakve poteškoće u razvoju ili ne. Djetetu s poteškoćama umnogome će pomoći teškoće premosti, a djetetu pravilne razvojne linije pomoći će očuvati i poticati daljnji pravilan razvoj, što u današnje vrijeme raznoraznih pomagala za djecu postaje sve izazovnije.

Iako su ove univerzalne istine o Baby handlingu relativno dostupne i raširene, u kontaktu s roditeljima postaje jasno da velik broj njih još uvijek ne prepoznaje zašto bi sa svojom bebicom koristili Baby handling i zašto bi Baby handling uopće učili.

Ako tvoja beba…

Pored toga što dugoročno pomaže motoričkom i ukupnom razvoju svakog djeteta, o čemu pišemo u objavama na našem portalu u podrubrici Baby handling, pravilnim postupanjem prema Baby handlingu roditelj će pomoći svom djetetu zadovoljiti i riješiti njegove trenutačne potrebe i određena stanja, koja su za dijete teška, a za roditelja iscrpljujuća.

Baby handlingom ćete trenutačno ili vrlo brzo pomoći svojoj bebi ako:

– Strah vas je nositi bebicu, ne znate kako i niste sigurni da s bebom sve radite ispravno.
– Beba plače prilikom presvlačenja i previjanja.
– Puno plače, razdražljiva je.
– Želi se stalno nositi.
– Beba plače kad je položite na tvrdu ravnu podlogu.
– Plače i negoduje kad je stavite potrbuške.
– Često se budi noću.
– Spava samo na trbuhu.
– Spava uvijek na istom boku.
– Ima kolike i grčeve.
– Često jede.
– Bljucka, povraća.
– Teško se doji.
– Teško podriguje.
– Ne voli se voziti u kolicima.
– Naginje glavicu u jednu stranu.
– Izvija se unazad ili u stranu.

Kako učiti Baby handling?

Baby handling zahtjeva više od jednog sata stručne poduke. Vrlo često mame posežu i za videima na You tubeu, što ne ispadne dobro ni za mamu ni bebu. Mame na koncu odustaju zbunjene, budući da nisu dobile sveobuhvatnu informaciju i poduku, a pitanje je i na kakav su se sadržaj oslonile.

Baby handling je dio Bobath koncepta kojeg provode posebno osposobljeni i licencirani fizioterapeuti. Riječ je o priznatoj metodi koja se koristi u zdravstvenim ustanovama. Zato bi pri učenju Baby handlinga bilo uputno osloniti se na fizioterapeute koji iza sebe imaju znanje i iskustvo u radu s bebama, koje su stjecali pri zdravstvenim institucijama. Oni će roditelje najbolje podučiti ispravnom pozicioniranju i postupanju s djetetom.

Poduku je moguće proći i online putem video tečaja Baby handlinga na web platformi Abilissima.com. Video tečaj vodi Bobath terapeutkinja i fizioterapeutkinja Klaudija Križman, koja iza sebe ima široko znanje te dugogodišnje iskustvo u radu s malim bebama.

Da biste pomogli svojoj bebi da se pravilno razvija, da se dobro osjeća i bude dobro, preporučuje se Baby handling početi koristiti odmah od rođenja, ili barem u prvom i drugom mjesece djetetova života. Beba će odmah reagirati na primjenu Baby handlinga tako što će biti smirenija jer će se bolje osjećati, a roditelji mogu biti sigurni da će motorički razvoj u sljedećim mjesecima ispravno i nesmetano teći.