Beba se izvija i naginje glavu u stranu. Što mogu učiniti?

07.10.2022 / V. K.

Znala sam da se bebe prema Baby handlingu podižu preko boka, ali mi nije bilo jasno kako na taj način mogu bebu podići, pa to nismo ni prakticirali. Zapravo nisam mislila da je to toliko bitno, ispričala je čitateljica

Prenosimo iskustvo mame koja nam se javila i pitala za savjet jer njezina tromjesečna beba naginje glavu na stranu i izvija se u luku.

– Ona naginje glavu u lijevu stranu, a sad se počela izvijati u luku kad je na boku. Imam dojam da se želi okrenuti na trbuh pa joj ja onda pomognem, ispričala je čitateljica te nastavila.

– Mislim da je naš najveći problem bio u tome što smo pri nošenju bebe skroz pazili na glavicu tako da smo je podržavali rukom i dlanom. Znala sam da se bebe prema Baby handlingu podižu preko boka, ali mi nije bilo jasno kako na taj način mogu bebu podići, pa to nismo ni prakticirali. Zapravo nisam mislila da je to toliko bitno i sad mi je žao… Sada polako podižem bebu prakticirajući upute iz Baby handlinga i jako pazim kad je okrećem na bok da se ne izvija. Nadam se da nije kasno da se to ispravi, ispričala je iskreno, rekavši da se osjeća prilično preplašeno i da ne može dočekati specijalistički pregled kod fizijatra. Pita se što u međuvremenu može učiniti za svoje dijete.

Izvijanje kao posljedica nepravilnog postupanja

Fizioterapeutkinja je objasnila da dijete u ovoj dobi pokušava promijeniti položaj, s leđa na bok i s boka na trbuh, a s obzirom na to da još uvijek nije dovoljno spretno u tome, radi to na njemu najlakši način, dakle zabacivanjem i izvijanjem. Upozorila je da je loše ako je dijete stalno izvijeno, odnosno ako to izvijanje često koristi u svojim pokretima. To nije dobro za daljnji razvoj i za usvajanje motoričkih aktivnosti koji slijede. K tome, nije rijetkost da su djeca koja se izvijaju više razdražljiva i plačljiva.

Često su ovakva izvijanja kod beba upravo posljedica nepravilnog postupanja, tj. nepravilnog podizanja i spuštanja, odnosno držanja i nošenja, zbog čega dolazi do neusklađenosti mišićnog tonusa. Izvijanje bebe u luku i zabacivanje glavice može biti i posljedica hipertonusa ili distonog poremećaja.

Mami je savjetovano da prilikom svih aktivnosti dijete sve više i češće drži na ravnoj podlozi te da ga kroz igru okreće.

Bebu je potrebno od samog rođenja podizati i spuštati preko boka, također je presvlačiti na način da se je okreće s jednog boka na drugi. Uvijek je treba držati u pravilnom položaju, kao što je tzv. fetus položaj, pazeći pritom da je glava u sredini i okrenuta prema naprijed, da ne pada u stranu te da joj je vidik slobodan.

Stavljati dijete na trbuh u budnom stanju, odmah čim pupčić otpade, važno je za sve daljnje etape motoričkog razvoja. Nije dobro da je dijete stalno na leđima. Dijete na trbuh dovodimo okrećući ga preko boka. Na taj način ono jača odgovarajuće mišiće i uči kako se samo rotirati preko oba boka na pravilan način, ne izvijajući se.

Bebu potičemo na pravilne pokrete

Sve su ovo postupanja prema Baby handlingu kojim postižemo to da je beba uvijek u pravilnom položaju i u simetriji. Time bebu sprječavamo da odlazi u nepravilne položaje te je učimo i potičemo na pravilne pokrete koji će joj omogućiti nesmetano usvajanje svih motoričkih obrazaca kretanja – od pravilnog okretanja i boravka na trbuhu do samoposjedanja, puzanja i hodanja.

Sva ova postupanja s bebom, od rođenja do šest mjeseci starosti – podučava Bobath terapeutkinja Klaudija Križman u video tečaju Baby handlinga na online platformi Abilissima.com.

 

 

Čini li ovo vaša beba? Pomognite joj Baby handlingom!

Neuromotorni razvoj: Zašto je važno paziti na položaj glavice kod dojenčadi?