Bebica ima povišenu temperaturu: Što učiniti i kada otići liječniku?

07.01.2015 / V. K.

Ukoliko je tjelesna temperatura viša od 38 Celzijevih stupnjeva treba je početi skidati davanjem paracetamola u obliku čepića ili sirupa, a pedijatru bi se trebalo odmah javiti ukoliko prelazi 38,5 stupnjeva, veli neuropedijatrica dr. Ivona Močenić

Što učiniti kada novorođenče, dijete do mjesec dana starosti, te dojenče mlađe od tri mjeseca ima povišenu tjelesnu temperaturu, kakve lijekove roditelji smiju sami davati, te trebaju li se odmah javiti pedijatru, pitali smo dr. Ivonu Močenić, neuropedijatricu s Odjela za pedijatriju pulske Opće bolnice.

Rashladiti dijete i davati mu tekućine

– Ukoliko tjelesna temperatura iznosi 38 stupnjeva Celzijevih ili je viša, treba je odmah početi skidati davanjem lijeka za snižavanje temperature koji sadrži paracetamol, u obliku čepića ili sirupa. Malim bebama obično se u guzu stavlja čepić paracetamol, i to u količini od 10 do 15 miligrama po kilogramu tjelesne težine. Dakle, djetetu koje teži šest kilograma valja dati čepić od 60 miligrama, odnosno pola čepića od 120 miligrama. Čepić se može dati svaka četiri sata. Vrlo je važno dijete kupati u blago rashlađenoj vodi i davati mu za piti, rekla je dr. Močenić.

Ako je djetetova tjelesna temperatura iznad 38,5 stupnjeva Celzijevih svakako bi se trebalo odmah javiti liječniku. Ukoliko je temperatura niža od 38,5 stupnjeva, preporuča se javiti primarnom pedijatru nakon što povišena temperatura potraje najviše dan do dva.

Fiziološkom otopinom vlažiti sluznicu nosića

Dr. Močenić ističe da je vrlo važno malom djetetu održavati prohodnost nosića.

– Ukoliko je potrebno, nosić treba čistiti pumpicom te ukapavati fiziološku otopinu kako bi sluznica bila vlažna. Čak i ukoliko dijete nije prehlađeno, a boravi u prostoriji gdje je zrak suh, posebno u domovima s centralnim grijanjem, sluznica nosića bit će suha i trebalo bi je povremeno ovlažiti fiziološkom otopinom, savjetovala je.

Kapljice za nos ne valja stavljati na vlastitu ruku, tek po preporuci liječnika, rekla je dr. Ivona Močenić.