Čudesna moć Baby handlinga

04.10.2020 / Mamatataja

Isprva se Baby handling može učiniti nešto zahtjevnijim za naučiti, no jednom kad se usvoje pravilni obrasci držanja i postupanja, sve postaje vrlo jednostavno i dolazi prirodno, samo od sebe

Priča o vrijednosti i moći Baby handlinga zaista je stvarna. Najviše se to naravno vidi kod djece s poteškoćama. Njih samo jedan tretman zna preporoditi i iz ordinacije izlaze s vidljivim promjenama u držanju, tj. tonusu svog malenog tijela.

Neizostavan za neurorizičnu djecu

Baby handling je nastao kako bi se pomoglo djeci s poteškoćama u razvoju. Razvio se u sklopu tretmana neurorizične djece prema Bobath konceptu, a utemeljila ga je fizioteraputkinja Bertha Bobath.

Zato se i danas posebno preporučuje koristiti ga s djecom koja su neurorizična, odnosno visokorizična za neuroprobleme koji proizlaze iz različitih komplikacija tijekom trudnoće, pri porodu ili neposredno nakon poroda. Odnosi se to na prijevremeno rođenu djecu, zatim djecu niske porođajne težine, djecu koja su pretrpjela asfiksiju pri porodu (imala su nedostatak kisika i nisu odmah prodisala), ona koja su boravila u mekonijalnoj plodnoj vodi ili su iz bilo kojeg drugog razloga imala niski Apgar nakon poroda. Za takvu djecu liječnici specijalisti preporučaju da ih se uključi u vježbice za neurorazvoj po tzv. Bobath konceptu, odmah po rođenju, pa čak i ako nemaju vidljive poteškoće (a znaju se pokazati tijekom vremena).

Baby handling za zdravu djecu

Baby handling se danas preporučuje koristiti i kod zdrave djece, odmah po rođenju. Na taj način činimo da se dijete nastavlja lijepo i pravilno razvijati. S druge strane, onemogućavaju se određena nepravilna držanja ili tzv. nepravilni motorički obrasci koji ometaju pravilan razvoj. Sve, naime, postaje jasnije kad se zna da rast i razvoj djeteta ovisi o naslijeđenim osobinama, tj. genetici, ali i da roditelji svojim postupanjima mogu bitno utjecati na budući motorički razvoj, a time i sveukupni razvoj svog djeteta. Mogu ga pospješiti, ali i omesti.

Baby handling za zdravu djecu pokazuje i uči kako s djetetom na pravilan način rukovati u svakodnevnoj njezi i brizi – kako ga držati, hraniti, spuštati, podizati, kako ga previjati, presvlačiti, okretati.

Nije samo važno nahraniti, podojiti dijete. Važno je to učiniti na pravilan način. Upravo o položaju u kojem hranimo dijete u mnogome ovisi hoće li dijete pojačano bljuckati pa i nemirnije spavati i imati grčiće. Kod samog dojenja, na primjer, da bi se pomoglo majkama i poticalo ih na dojenje, preporučaju se različiti položaji u kojima će to činiti. Međutim, neki od njih nisu dobri za djetetov razvoj, što tijekom vremena postaje i očito.

Poduka online

Isprva se Baby handling može učiniti nešto zahtjevnijim za naučiti, no jednom kad se usvoje pravilni obrasci držanja i postupanja, sve postaje vrlo jednostavno i dolazi prirodno, samo od sebe.

Baby handling za zdravu djecu odsad je moguće naučiti i online, na novoj platformi za učenje Abilissima.com.

Online tečaj Baby handlinga, koji je snimljen u obliku videa, vodi fizioterapeutkinja i baby Bobath neurorazvojna terapeutkinja Ljiljana Buršić, s ogromnim iskustvom u terapiji s najmlađom djecom. Online tečaj moguće je gledati i putem njega učiti kad god se želi i koliko god puta se želi, što je ogromna prednost u usporedbi sa standardnim jednokratnim tečajem. Sve tajne Baby handlinga Ljiljana Buršić pokazuje i podučava, korak po korak, na bebici od dva mjeseca te novorođenčetu od deset dana, pojašnjavajući pritom ne samo kako, već i zašto. To omogućuje savladati sva postupanja s djetetom te obratiti pažnju na sve one vrlo važne detalje, a što jednokratnom podukom nije moguće.

Pristupom tečaju dobiva se mogućnost e-mail konzultacije s fizioterapeutkinjom Buršić.