Čudesna moć Baby handlinga

04.10.2020 / Mamatataja

Baby handling za zdravu djecu pokazuje i uči kako s djetetom na pravilan način postupati u svakodnevnoj njezi i brizi – kako ga držati, hraniti, spuštati, podizati, kako ga previjati, presvlačiti, okretati, a da pritom ne visi, ne izvija se, ne naginje glavu na jednu stranu…

Priča o vrijednosti i moći Baby handlinga zaista je stvarna. Najviše se to naravno vidi kod djece s poteškoćama u razvoju. Njih samo jedan tretman zna preporoditi i iz ordinacije izlaze s vidljivim promjenama u držanju, tj. tonusu svog malenog tijela.

Kod djece bez razvojnih poteškoća Baby handling podržava pravilan razvoj. Kroz pravilne postupke svakodnevnih postupanja – dijete se ne iskrivljuje, ne naginje se u jednu stranu ili zabacuje glavicu, pravilno guta i diše dok jede, stalno je u pokretu i zapravo nesvjesno vježba cijeli. Sve to je snažan poticaj za pravilan motorički i cjelokupan djetetov razvoj.

Neizostavan za neurorizičnu djecu

Baby handling je nastao kako bi se pomoglo djeci s poteškoćama u razvoju. Razvio se u sklopu tretmana neurorizične djece prema Bobath konceptu, a utemeljila ga je fizioteraputkinja Bertha Bobath.

Zato se i danas posebno preporučuje koristiti ga s djecom koja su neurorizična, odnosno rizična za neuroprobleme koji proizlaze iz različitih komplikacija tijekom trudnoće, pri porodu ili neposredno nakon poroda.

Odnosi se to na prijevremeno rođenu djecu, zatim djecu niske porođajne težine, djecu koja su pretrpjela asfiksiju pri porodu (imala su nedostatak kisika i nisu odmah prodisala), ona koja su boravila u mekonijalnoj plodnoj vodi ili su iz bilo kojeg drugog razloga imala niski Apgar nakon poroda, djecu koja su rođena na vakum. S takvom djecom liječnici specijalisti osobito preporučaju odmah od rođenja provoditi Baby handling pa čak i ako nemaju nikakvih vidljivih razvojnih poteškoće, tj. odstupanja. Poteškoće se, naime, ne moraju pokazati odmah, već s odmakom vremena, na primjer, poremećaji u razvoju govora, pažnje, vještine učenja. Rana intervencija je tu izuzetno važna, a vrijeme koje je prošlo je nepovratno izgubljeno,

 

Baby handling za zdravu djecu

Baby handling se danas preporučuje koristiti i kod zdrave djece, odmah po rođenju. Na taj način činimo da se dijete nastavlja lijepo i pravilno razvijati. S druge strane, onemogućavaju se određena nepravilna držanja ili tzv. nepravilni motorički obrasci koji ometaju pravilan razvoj. Sve, naime, postaje jasnije kad se zna da rast i razvoj djeteta ovisi o naslijeđenim osobinama, tj. genetici, ali i da roditelji svojim postupanjima mogu bitno utjecati na budući motorički razvoj, a time i sveukupni razvoj svog djeteta. Mogu ga pospješiti, ali i omesti.

Baby handling za zdravu djecu pokazuje i uči kako s djetetom na pravilan način rukovati u svakodnevnoj njezi i brizi – kako ga držati, hraniti, spuštati, podizati, kako ga previjati, presvlačiti, okretati.

Nije samo važno nahraniti, podojiti dijete. Važno je to učiniti na pravilan način. Upravo o položaju u kojem hranimo dijete u mnogome ovisi hoće li dijete pojačano bljuckati pa i nemirnije spavati i imati grčiće. Kod samog dojenja, na primjer, da bi se pomoglo majkama i poticalo ih na dojenje, preporučaju se različiti položaji u kojima će to činiti. Međutim, neki od njih nisu dobri za djetetov razvoj, što tijekom vremena postaje i očito.

Isprva se Baby handling može učiniti nešto zahtjevnijim za naučiti, no jednom kad se usvoje pravilni obrasci držanja i postupanja, sve postaje vrlo jednostavno i dolazi prirodno, samo od sebe.

Online tečaj Baby handling

Baby handling za zdravu djecu odsad je moguće naučiti online, na Abilissimi, platformi za online tečajeve iz područja roditeljstva i osobnog razvoja.

Online tečaj Baby handling je snimljen u obliku videa i vodi ga iskusna fizioterapeutkinja i baby Bobath neurorazvojna terapeutkinja Klaudija Križman, s ogromnim iskustvom u radu s djecom s poteškoćama u razvoju. Video tečaj  je dostupan godinu dana od kupnje i moguće ga je gledatii putem njega učiti kad god se želi i koliko puta se želi.

Sve tajne Baby handlinga Kaudija Križman pokazuje na jednomjesečnoj bebici.