Deset najvećih zabluda o Baby handlingu

16.03.2021 / Vesna Kapeloto

Djetetov ukupan razvoj korištenjem Baby handlinga dobiva kvalitet više. Poput majčinog mlijeka u odnosu na adaptirano. Dijete postaje motorički jako, stabilno i vrlo sigurno, što često postaje vidljivo tek kasnije.

Baby handling – kao način postupanja s djetetom od rođenja, pri svakodnevnim aktivnostima, već je godinama poznat pojam. Ipak, nanovo iznenađuje, kako se i koliko često Baby handling krivo doživljava i tumači. Donosimo deset navjećih zabluda s kojima smo se susreli u razgovoru s roditeljima, odnosno budućim mamama i tatama.

Baby handling se odnedavno može naučiti i online, u video tečaju na web platformi Abilissima.com

1. ‘Ne koristim Baby handling sa svojom bebicom. Mi s njom radimo sve prirodno.’

Upravo je Baby handling najprirodnije rukovanje s djetetom s ciljem da tijelo djeteta uvijek bude u simetriji. Da se dijete ne izvija, ne koči ili zabacuje glavicu u jednu ili drugu stranu, ili unazad, dok ga presvlačite, previjate, držite i nosite, spuštate ili podižete. Na taj način dijete nesvjesno vježba cijeli dan.

2. ‘To mi je drugo/treće dijete. Valjda znam kako se drži beba!’

Nije rijetkost vidjeti i roditelje ‘s iskustvom‘ koji novorođenče drže tako da se ono naginje ili izvija u jednu stranu, glavica mu pada unazad ili visi. Vise mu nožice, ruke nisu slobodne za pokret ili mu jedna ruka zaostaje iza tijela. Djetetu se dlanom drži glavica i zdjelica prilikom dizanja i spuštanja, dok ga se previja dižu mu se noge uvis, držeći ga za stopala. Bebe se vrlo često hrane u ležećem, položaju koji nije povišen, zbog čega teško dišu i gutaju, pa ih muče kolike. Sve su to izrazito loši motorički obrasci koji koče i sputavaju razvoj djeteta.

Baby handling se uči. Baby handling ne dolazi s iskustvom.

3. ‘Ja sam prilično sigurna u postupanju s djetetom. Baby handling je za moje prijateljice koje je strah uzeti malu bebu u ruke.’

Baby handling je mnogo više od pravilnog držanja djeteta. U prva tri mjeseca djetetova života upotreba Baby handlinga posebno je važna jer pomaže da se dijete prilagodi na nove uvjete života izvan maternice, na način da ga se i dalje drži u tzv. fetus položaju. Dok glavica još nije čvrsta, vrlo je važno da je dijete u skupljenom položaju, tj. da nije skroz ispruženo. Taj ‘fetus’ položaj se održava i kod držanja, hranjenja, spavanja. Upravo bebice koje su suviše ispružene znaju imati problema sa stalnim bljuckanjem.

4. ‘Baby handling je za djecu s poteškoćama u razvoju. Ja imam zdravo dijete.’

Baby handling zaista jest metoda po tzv. Bobath konceptu koju je 40 godina prošlog stoljeća utemeljila engleska fizioterapeutkinja Bertha Bobath upravo kako bi pomogla djeci s poteškoćama u razvoju.

No danas svi liječnici specijalisti preporučuju koristiti Baby handling sa svom djecom, da bi se s jedne strane, prevenirali loši motorički obrasci, a s druge, poticali oni pravilni, i na se taj način poticao pravilan razvoj djeteta.

Dijete s Baby handlingom postaje svjesno svoga tijela, svojih ručica i nožica, i ugodno mu je u svim pozicijama – na leđima, na boku, na trbuhu. Važnost položaja na boku, kao i položaja na trbuhu za djetetov razvoj je iznimna. Kako dijete pravilno stavljati u sve te položaje uči Baby handling.

5. ‘Djeca se posjednu, puzaju i prohodaju i bez Baby handlinga.’

To je apsolutno točno. No, s Baby handligom postavljate temelje za djetetov pravilan razvoj i posturu za čitav život. Djetetov ukupan razvoj korištenjem Baby handlinga dobiva kvalitet više. Poput majčinog mlijeka u odnosu na adaptirano. Dijete postaje motorički jako, stabilno i vrlo sigurno, što često postaje vidljivo tek kasnije. U okruženju u kojem živimo, gdje je kretanje svedeno na minimum, to je izvanredna prednost i dobitak za dijete.

U osnovi Baby handlinga je kretanje, a kretanje je osnova čovjeka kao bića. Baby handlingom taj poriv za kretanjem usađujete i pohranjujete u djetetov mozak od prvoga dana i on tamo ostaje zauvijek.

6. ‘Da je toliko važan, Baby handling bi nam pokazali već u rodilištu ili bi to učinila patronažna sestra.’

U nekim rodilištima se rodilje kratko poduči Baby handlingu, ako za to postoje educirani Bobath fizioterapeuti. Stručnjaci za Baby handling, uglavnom fizioterapeuti, prolaze posebnu edukaciju, k tome i poprilično skupu, za koju primalje, medicinske i patronažne sestre nisu educirane (ili su tek tu i tamo priučene).

Čini li ovo vaša beba? Pomognite joj Baby handlingom

7. ‘Baby handling je previše kompliciran i zahtjevan.’

Isprava se zaista može činiti tako, no jednom kad se Baby handling usvoji sve kretnje će dolaziti poptuno instinktivno. Zadržat ćete te pokrete zauvijek, i nećete se moći vratiti ‘na staro’. Podizanje i spuštanje djeteta preko boka prakticirat ćete i kad vam dijete poraste. S druge strane, dobrobit za dijete je izuzetna, pa zašto se onda malo ne potruditi.

8. ‘Dovoljan mi je sat poduke koji mjesec prije ili uoči poroda.’

Sat vremena poduke, posebno prije poroda, obično s lutkom, ili da samo gledate postupanje s pravom bebom, svakako će odlično doći, ali će poslužiti samo za upoznavanje s metodom. Za usvajanje Baby handlinga ipak je potrebno malo više. U svakom slučaju je dobro pripremiti se prije poroda da bi Baby handling mogli prakticirati s bebom čim se rodi.

9. ‘Ima dosta videa o Baby handlingu i na You Tubeu.’

Da, ima dosta videa o Baby handlingu i na You Tubeu. No treba znati da na You Tubeu nije prikazan sveobuhvatni Baby handling. To su samo segmenti. Mame se ne snalaze, ne znaju što odabrati i što je primjereno za njihovu bebu, zato često odustaju. Vrlo često biraju krivo i rade na pogrešan način sa svojom bebom.

Baby handling nije samo jedna vježbica ili samo jedno postupanje. Baby handling pokriva sva postupanja u svim aktivnostima koje tijekom dana provodite sa svojom bebom.

K tome, ima videa vrlo upitne ili loše kvalitete, i pravi znalci ove metode ih ne preporučuju. Još i više, pokazuju ih osobe nepoznate edukacije i iskustva u radu s djecom. Može se naći par dobrih prikaza, vrlo bazičnih, ne i sveobuhvatnih.

Obratite pažnju od koga učite Baby handling. Birajte samo educirane i licencirane Bobath terapeute.

10. ‘Poduke o Baby handlingu su skupe.’

Ni jedna poduka, ako je provodi educirani Bobath terapeut koji ima velikog iskustva u radu s djecom, nije skupa. Svaka kuna koju ste uložili da biste naučili rukovati s bebom prema Baby handlingu višestruko će vam se vratiti kroz pravilan i napredan motorički te cjelokupni razvoj vašeg djeteta.

Video tečaj Baby handlinga na web platformi Abilissima.com vodi dugogodišnja fizioterapeutkinja i Bobath terapeutkinja Klaudija Križman, s ogromnim iskustvom u radu s bebama. Tečaj je snimljen i uči pravilno postupanje s bebama od rođenja do šest mjeseci starosti.