Dojilje ne moraju jesti dvostruko, ali moraju jesti kvalitetno

01.06.2017 / Vesna Kapeloto

Dojilje moraju obratiti pažnju na to kakvu hranu i tekućinu unose u organizam, posebno prvih par mjeseci djetetova života, veli dr. Mirna Milevoj-Ražem, pedijatrica neonatalog

– Majka koja doji ne mora jesti dvostruko, ali mora jesti kvalitetnu hranu, posebno prvih par mjeseci djetetova života, savjetuje dr. Mirna Milevoj-Ražem, pedijatrica neonatalog i voditeljica Odjela za pedijatriju pulske Opće bolnice.

Kuhano, a ne sirovo povrće

– Važno je da dojilje ne jedu hranu koja napuhuje, kao što je to grah, grašak, kupus. Također nije dobro jesti jako začinjeno, masno, kiselo i slano. Takvu hranu treba izbjegavati, veli pedijatrica.

Preporučuje se jesti juhice, kompote, povrće ‘na lešo’. Povrće bi trebalo biti kuhano, a ne sirovo. Svježe sirovo povrće, poput salate, radića, itd., valja izbjegavati zbog grčića koji se javljaju u prvom tromjesečju djetetova života.

Salate i ostalo sirovo povrće trebalo bi izbjegavati, barem u prvo vrijeme.

Oprezno sa sezonskim voćem

– Od voća se preporučuju jabuke i banane. To je provjereno! Ostalo voće, posebno ljeti kada je različitog voća u izobilju, bilo bi bolje izbjegavati. Ne znači da će svako sezonsko voće smetati svakom djetetu, ali treba biti oprezan, napominje neonataloginja. Ako se nešto od tog voća i konzumira, treba uzeti malu količinu i pritom promatrati ponašanje djeteta.

– Ako dijete nema nikakvih smetnji, možete probati i drugi put. Ali nikako nemojte odjednom pojesti ogromnu količinu trešanja, jagoda ili kakvog drugog voća, savjetuje dr. Milevoj-Ražem dojilje.

Ističe da se kupovni sokovi nikako ne preporučuju piti zbog njihovog kemijskog sastava.

Od tekućine valja piti vodu, čaj i mlijeko.