Druga strana nosiljki

09.01.2017 / Vesna Kapeloto

U klokanici se opterećuje zdjelica, noge vise, ruke su blokirane, glava obično pada na stranu, dok u marami ni ručice ni nožice nemaju mogućnost kretnji. Zato bebe u nosiljkama treba nositi što je kraće moguće, veli fizioterapeutkinja Ljiljana Buršić

Nosiljke za bebe, klokanice ili marame, posljednjih su godina postale vrlo popularne među mamama, ali i tatama. O nosiljkama se piše i govori na izrazito pozitivan način. Ističe se čitav niz prednosti koje one predstavljaju prvenstveno za roditelje, a potom i za bebe. U prvom redu se naglašava se da su praktične za nošenje te mnogo lakše, jednostavnije i brže sredstvo transporta od dječjih kolica. Nosiljke se preporučuju za duge šetnje, pa čak i prilikom obavljanja kućanskih poslova. Navodi se da se beba na taj način uključuje u sve aspekte života od najranije dobi, osjeća se sigurno uz majku, manje plače. U marami je moguće nesmetano dojiti u javnosti pa se općenito nosiljke povezuju s vrijednostima tzv. povezujućeg i prirodnog roditeljstva.

Dijete je u nosiljci sputano

Ipak, stručnjaci napominju da postoji i druga, negativna strana nosiljki, o kojoj se ne piše i ne govori, a na nju je upozorila neurorazvojna fizioterapeutkinja Ljiljana Buršić. Ona ističe da nosiljke valja koristiti u najmanjoj mogućoj mjeri.

– Dijete u nosiljkama treba nositi što je kraće moguće, tek u nuždi kad moramo nešto obaviti, otići u trgovinu, na primjer, a nema nam tko pričuvati dijete. Nikako nije dobro dijete u njima nositi sat ili dva, veli ona. Ističe da je dijete u nosiljci vezano i sputano te mu se onemogućava da pokreće ruke i noge.

Klokanica

– Beba je u položaju za koji nije sazrjela, i to posebno u klokanici. Ona nije spremna za sjedenje, a mi je stavljamo u sjedeći položaj. Dok dijete samostalno ne sjedi, zdjelicu prilikom nošenja valja rasteretiti, a ne je opteretiti težinom tijela. Tada se djeca obično iskrivljuju u jednu stranu. Osim što se opterećuje zdjelica, noge vise, ruke su blokirane, glava obično pada na stranu. Zato ukoliko već koristimo klokanicu važno je da je dijete okrenuto prema naprijed jer se na taj način ne izvija nego mu je glava u sredini. Jednako stimuliramo desnu i lijevu stranu tijela te dijete potičemo da glavicu drži uspravno u središnjem položaju, rekla je Ljiljana Buršić, koja dugi niz godina u pulskom Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda  provodi neurorazvojne vježbe s neurorizičnim bebama i s poteškoćama u razvoju.

Marama

Marama pak, veli nadalje, nikako ne daje mogućnost kretnji jer su nožice i ručice blokirane, a prirodno je da dijete njima želi micati. Sve to na koncu pogoduje nepravilnom razvoju djeteta. S vremenom i dijete postaje teško pa ga je sve teže nositi, mame su iskrivljenog držanja pa i dijete nose u sve nepravilnijem položaju.

Nositi dijete u naručju

– Najbolje je dijete nositi u naručju jer ćemo svoje ruke uvijek najbolje moći prilagoditi njegovim potrebama, zaključila je ova stručnjakinja koja svakom prilikom ističe važnost nesputavanja djeteta i normalnog, slobodnog razvoja, odnosno omogućavanja kretanja.

Više pročitajte u tekstu:

Neka rezanje pupčane vrpce ne bude i odvajanje od djeteta