Hodanje na prstima kod beba

Hodanje na prstima kod prohodavanja i koliko obično traje?

26.06.2020 / Piše V. K.

Neurorazvojna fizioterapeutkinja Ljiljana Buršić ističe da djetetov razvoj valja promatrati u cjelini, a ne izdvajati samo jedan njegov segment, u ovom slučaju samo hod na prstima

Svaki početak hodanja, odnosno prohodavanja započinje hodanjem na prstima. Ta ‘faza’ hodanja na prstima kod svakog djeteta različito traje. Postoji li ipak neki vremenski rok koji nam govori da se dijete već trebalo spustiti na stopala, upitali smo fizioterapeutkinju za neurorizičnu djecu i djecu s problemima u razvoju Ljiljanu Buršić.

– Hodanje na prstima nije loše jer razvija osjet, jer se stopalo giba. Neka djeca duže hodaju na prstima, neka kraće. Koliko kome treba, veli ona te nastavlja.

– Sva djeca počnu hodati na prstima, i onda se spuste na pete. Ipak, kad dijete samostalno prohoda, svojim snagama, bez da ga netko potiče i drži rukama – ono se vrlo brzo spušta na stopalo.

– Ako je dijete i par minuta na prstima pa se spontano spusti na puno stopalo, to je u redu. No ako je dijete stalno na prstima, to nam je znak da bismo se trebali obratiti pedijatru za pomoć i procjenu, savjetuje Buršić.

Treba znati, pojašnjava, da se hod kod zdravog djeteta razvija do treće godine. Bez obzira što je dijete prohodalo vrlo rano, njegov hod je i dalje u razvoju.

– Hod podrazumijeva i hodanje preko prepreka, spuštanje u čučanj i dizanje iz čučnja, hodanje po stepenicama. Tu je i hodanje po ravnom i neravnom, a onda i trčanje. Sve to dijete mora savladati do treće godine. Ako to nije posloženo kako treba, potrebno je potražiti pomoć, rekla je.

Ipak, iz iskustva stručnjakinje koja radi s djecom s problemima u razvoju već više od 30 godina, Ljiljana Buršić ističe da djetetov razvoj valja promatrati u cjelini, a ne izdvajati samo jedan segment razvoja, pa tako u ovom slučaju samo hodanje na prstima.