Izlazak zubića ne izaziva povišenu temperaturu

11.01.2015 / V. K.

Događa se zapravo suprotno: povišena temperatura ubrzat će rast zubića, odnosno potaknuti njihovo nicanje, pojasnila je dječja stomatologinja dr. Vesna Cvetković

Rašireno vjerovanje roditelja, a posebno naših nona i baka, da nicanje mliječnih zubića kod beba izaziva povišenu tjelesnu temperaturu zapravo je mit, pojasnila je specijalistica dječje stomatologije dr. Vesna Cvetković.

Dva mita

– Događa se zapravo suprotno: povišena temperatura ubrzat će rast zuba, odnosno potaknuti njihovo nicanje. Povišena temperatura ima neki drugi uzrok, veli ona.

Povezivanje pojačanog slinjenja kod beba isključivo s rastom prvih zubića također je mit. „Radi se o tome da bebe počinju sjediti, a ne znaju još dobro gutati pa otuda i malo više sline“, pojašnjava ona.

Izlazak zubića boli 🙁

Kad je pak riječ o boli prilikom nicanja zubića, iskustvo govori da neke bebe, nažalost, trpe više pa su stoga izrazito razdražljive i nemirne. Plač tijekom noći često je izazvan upravo rastom zubića, a nelagoda ponekad zna biti toliko jaka da bebe udaraju glavom u krevetić ili pod. Na pitanje kako tada pomoći bebicama i olakšati im, dr. Cvetković veli da, nažalost, nema za sve lijeka.

– Izlazak zubića je fiziološka pojava. Djeci to smeta, pa ih prođe, pa su malo nervozni i sve tako dok zubić ne izađe. Preparati koji se na tržištu nude u obliku gelova za premazivanje nisu se pokazali kao potpuno rješenje, smatra ona.

Kada izlazi koji mliječni zub?

Na pitanje o vremenskom razdoblju izlaska svih 20 mliječnih zubića, naglasila je se ono razlikuje od djeteta do djeteta.

– Vrijeme nicanja je vrlo individualno pa ga ne treba ni precizirati. Roditelji se zabrinu bez razloga. Nekim bebama prvi donji sjekutići počinju rasti s dva mjeseca, nekima sa šest, a nekima još kasnije. Svi mliječni zubi obično izrastu do druge ili treće godine. Onda se čeka peta ili šesta godina za izlazak šestice, prvog trajnog zuba, kazala je dr. Vesna Cvetković.