Kada početi, koliko često i kako stavljati bebu na trbuščić?

08.09.2018 / Piše V. K.

Dijete se mora osjećati udobno u svim položajima, na boku, leđima i trbuhu. Do toga dolazimo pravilnim postupanjem s djetetom, upravo okretanjem na trbuh, rekla je fizioterapeutkinja Ljiljana Buršić

Boravak na trbuščiću vrlo je važan za bebin pravilan razvoj. Razumljivo je da su mame, posebno s prvim djetetom, pomalo nesigurne i možda se isprva plaše okretanja nježne bebice potrbuške, no strah treba prevladati jer dijete time nećemo povrijediti, već ćemo mu pomoći da se bolje osjeća, a time i bolje razvija.

Zašto je važno stavljati dijete na trbuh?

– Beba u položaju potrbuške jača svoju stabilnost. Prije svega jača mišića vrata i ramena, što će joj pomoći da što prije samostalno počne držati glavicu. U potrbušnom položaju bebi omogućujemo i da na drugi način percipira svoju okolinu, rekla je Ljiljana Buršić, fizioterapeutkinja koja u pulskom Centru za rehabilitaciju Veruda dugi niz godina radi upravo s novorođenčadi i bebama do godinu dana.

Nadalje, položaj potrbuške dodatno će potaknuti i stimulirati pravilno bebino disanje i gutanje. Naime, kad je glavica u pravilnom položaju dišni putovi su slobodni i dijete može disati i gutati kako treba, a to u konačnosti dovodi do manje mogućnosti za grčeve.

Naravno da je potrbušni položaj idealna vježba za aktivnosti koje će tek kasnije uslijediti, poput okretanja, sjedenja, puzanja.

Kada dijete stavljamo potrbuške?

Prema riječima fizioterapeutkinje Buršić, bebicu na trbuh stavljamo – odmah, već u prvom tjednu nakon rođenja.

Boravak na trbuščiću, naglasila je, ne znači da ćemo dijete staviti spavati u tom položaju (novorođenčad spava isključivo na leđima ili boku op.a.). Potrbuške dijete stavljamo prilikom previjanja i presvlačenja. Možemo ga potrbuške staviti i prilikom nošenja, preko svoje ruke, ili preko noge, kada dijete držimo. Dio je to pravilnog postupanju s djetetom, koje uči i Baby handling.

Stavljanje na trbuh prilikom presvlačenja…

– Prilikom presvlačenja dijete ćemo okrenuti najprije na jedan, pa na drugi bok i ponovno preko boka na trbuh. U tijeku jednog previjanja možemo ga i nekoliko puta okrenuti na trbuh i zadržati u tom položaju nekoliko sekundi. Skupimo mu tada laktove u širini ramena i pomazimo po obrazu, od uha prema ustima. Dijete će tada u prirodnoj, urođenoj reakciji samo podignuti glavicu prema naprijed. To je u početku dovoljno. Postavljajući glavicu u centralni položaj, djetetu se oslobađa dišni put, ono se prilagođava na potrbušni položaj i postaje mu ugodno, rekla je Ljiljana Buršić i nastavila.

… te prilikom nošenja i držanja

– Dijete možete staviti potrbuške i kad ga nosite, a nosite ga skupljenog u naručju. Tada ćete ga postaviti na trbuh preko svoje ruke, na način da vam je ruka ispod njegovih prsiju, da su mu ručice slobodne i da naprijed slobodno padaju, a glavica je u ravnini trupa, kazala je.

Jako dobar položaj je i stavljanje potrbuške preko majčine noge, na način da dijete osjeti lagani pritisak na rebra, ali ne i na želudac ili trbuh.

Načini na koji dijete staviti na trbuščić preko ruku i nogu prikazani su, između ostaloga, u video prikazima u tekstovima: Kako pravilno držati i nositi dijete te U kojem položaju hraniti dijete i kako da podrigne.

Podizati zdjelicu, a ne noge

Fizioterapeutkinja je upozorila da se prilikom presvlačenja i previjanja izbjegava djetetu podizati noge u vis jer to vodi u Moorov refleks, što je za bebicu vrlo neugodno. Dijete treba presvlačiti okretanjem na jedan pa na drugi bok, dižući pritom zdjelicu visoko gore. Na isti način i preko boka ga valja okrenuti i na trbuh.

Naglasila je da je osnovno pravilo da što je dijete nesigurnije s glavicom, to zdjelica ide više gore, a težište je usmjereno na ramena, tj. na lopatice i samu glavicu.

– Dijete se mora osjećati udobno u svim položajima, na boku, leđima i trbuhu. Do toga dolazimo postepeno, pravilnim postupanjem s djetetom, upravo okretanjem na trbuh, zaključila je.

Način na koji dijete prilikom presvačenja okretati na trbuščić možete pogledati u sljedećem video prikazu. 🙂