Kada početi koristiti Baby handling?

13.08.2022 / V. K.

Koristeći Baby handling s bebicom vježbamo od prvog dana njezina života, a zašto je to važno pojasnila je fizioterapeutkinja i Bobath terapeutkinja Klaudija Križman

Prema riječima fizioterapeutkinje i Bobath terapeutkinje Klaudije Križman, Baby handling počinjemo koristiti odmah po rođenju djeteta.

– Bebicu već u rodilištu spuštamo i podižemo preko boka, držimo je i nosimo u položaju stolice ili tzv. fetus položaju. Presvlačimo je također preko boka i nikad ne podižemo nožice u zrak, već zdjelicu. Dojimo je uvijek u povišenom položaju, bilo da ležimo ili sjedimo, podupirajući je rukama na pravilan način.

Kad pupčić otpadne, prilikom svakog povijanja okrenut ćemo je, ponovno preko boka, kratko na trbuh, pazeći pritom da to činimo na pravilan način, podižući zdjelicu i prebacivanjem težišta na rameni obruč. Ako bebicu stavljamo spavati na bok, poduprijet ćemo je tako da bude u stabilnom položaju i da se ne izvija. Što god radili s bebom, uvijek ćemo obratiti pozornost da sve radimo preko njezina lijevog i desnog boka, aktivirajući na taj način obje strane bebina tijela, pojasnila je Klaudija Križman.

Klaudija Križman pokazuje pravilno postupanje s jednomjesečnom bebom.

Koristeći Baby handling s bebicom zapravo vježbamo od prvog dana. Evo zašto je to važno:

Omogućujemo prilagodbu na nove životne uvjete
U prva tri mjeseca života, dok u potpunosti ne ovlada držanjem glavice, bebu treba držati što više skupljenu, u tzv. fetus položaju. Taj je položaj najbliži onome u kojemu je bila u maternici devet mjeseci. Treba izbjegavati položaje u kojima je beba ispružena, jer se tada izvija. Kako to učiniti podučava upravo Baby handling.

Potičemo razvoj mozga
U prvim mjesecima mozak najbrže i najsnažnije razvija te nastaju milijuni neuronskih veza, čije stvaranje dodatno potičemo upravo stavljanjem djeteta u aktivne položaje, kao i stalnim dodirom s bebicom.

Potičemo senzo-motorički razvoj
Od prvog dana osiguravamo pravilne obrasce držanja i sprječavamo da beba ide u asimetriju, da se izvija, naginje glavicu na stranu. Omogućavamo joj tzv. aktivne položaje iz kojih će ona sama moći krenuti u pokret. Mozak odmah od rođenja dobiva inpute o pravilnim pokretima koje beba pamti, a mišići i bebina muskulatura jačaju. Na taj način razvoj djeteta na pravilan način ide dalje.

Osiguravamo stabilnost, sigurnost i ugodu
Da bi se beba dobro i ugodno osjećala, a time i manje plakala, treba joj osigurati stabilnost i sigurnost te osjećaj radosti, a to činimo stavljanjem u pravilne položaje, uz puno kontakta i osjetilnih stimulacija.

Djelujemo na moguću pretrpljenu traumu
Ako je došlo do kakve traume prilikom poroda ili u rizičnoj trudnoći – a što se obično manifestira tek koji mjesec ili godinu nakon rođenja – upravo ćemo korištenjem Baby handlinga odmah po rođenu omogućiti prevladavanje i premošćivanje suptilnih oštećenja mozga (često nevidljivih na ultrazvuku) zbog kojih i dolazi do problema s tonusom mišića, govorom, pažnjom, itd.

I u tome je ona prava, čudesna moć Baby handlinga!

Kako postupati s tek rođenom bebom detaljno je prikazano u video tečaju Baby handlinga web platformi Abilissima.com. Moguće ga je gledati i po njemu učiti više mjeseci, a najbolje je započeti još u trudnoći.