Kako čuvati i ponovno koristiti izdojeno majčino mlijeko?

19.08.2022 / V. Kapeloto

Izdojeno majčino mlijeko može se čuvati duže vrijeme. Potrebno je, međutim, pohraniti ga i ponovno koristiti na pravilan način

Mamama dojiljama svakako se preporučuje da višak mlijeka izdoje i sačuvaju ga za moguće situacije kada nisu u mogućnosti podojiti svoje bebe ili su prisiljene nakratko prekinuti s dojenjem, rekla je dr. Mirna Milevoj-Ražem, pedijatrica neonatologinja iz pulske Opće bolnice.

Držati se pravila

Važno je znati da se izdojeno majčino mlijeko može sačuvati duže vrijeme. Potrebno je, međutim, pohraniti ga i potom ponovno koristiti ga na pravilan način te se držati određenih pravila.

Prema riječima dr. Milevoj-Ražem, preporuča se mlijeko staviti u sterilne plastične bočice ili vrećice. Tako pohranjeno u zamrzivaču majčino mlijeko može biti najduže 6 mjeseci, a u hladnjaku 24 sata.

– Zamrznuto mlijeko koristit ćemo na način da ga dan ranije izvadimo iz zamrzivača i stavimo u običan hladnjak. Kad se odmrzne ugrijemo ga, ali nikako u mikrovalnoj pećnici, već u toploj vodi. Istina da će dio masnoća iz mlijeka zaostati uz stjenke bočice, ali i takvo mlijeko mnogo je bolje od adaptiranoga, kazala je neonatologinja dr. Milevoj-Ražem.

Kako pohraniti mlijeko?

Još detaljnije upute o pohrani majčinog mlijeka dali su u najpoznatijoj talijanskoj pedijatrijskoj klinici Ospedale pediatrico Bambino Gesu.

Preporuka je prije pohrane u hladnjaku ili zamrzivaču na bočicu staviti etiketu s datumom i vremenom izdajanja. Prve kapi izdojenog mlijeka nije potrebno baciti. Vrlo je važno držati se higijene i prije izdajanja dobro oprati ruke pa čak se savjetuje i grudi oprati sapunom i vodom, što se razlikuje od raširene preporuke da je grudi dovoljno oprati vodom.

Izdojeno majčino mlijeko možemo čuvati:

– Izvan hladnjaka, na sobnoj temperaturi (do 25 C) ne više od 4 sata
– U hladnjaku (0-4 C) najviše 4 dana. Ako do tada mlijeko ne iskoristimo, možemo ga sačuvati tako da ga premjestimo u zamrzivač
– U zamrzivaču (-18 C) najduže 6 mjeseci.

Kako upotrijebiti zamrznuto majčino mlijeko?

– Majčino mlijeko može se odmrznuti premještanjem iz zamrzivača u običan hladnjak na 12 sati. Alternativno, možemo ga staviti u toplu vodu (najviše na 37 C). Ne preporučuje se odmrzavati mlijeko izvan hladnjaka, na sobnoj temperaturi, kao ni u mikrovalnoj ni vreloj vodi. Ovim načinim odmrzavanja majčino mlijeko može izgubiti nutritivne sastojke. Također, mogu se stvoriti topliji mjehurići i izazvati opekline kod djeteta.

– Jednom odmrznuto majčino mlijeko na sobnoj temperaturi može stajati najduže 2 sata i ne duže od 24 sata u hladnjaku.
– Jednom odmrznuto majčino mlijeko ne smije se više zamrzavati.
– Odmrznuto majčino mlijeko može imati blago užegli okus, ali to nema veze s kvalitetom samog mlijeka.

Kako zagrijati odmrznuto majčino mlijeko?

– Da bi se odmrznuto majčino mlijeko zagrijalo do tjelesne temperature valja ga staviti pod mlaku vodu nekoliko minuta ili u grijač bočica.
– Dobro je protresi bočicu ili spremnik kako bi se pomiješala masnoća koja se odvojila od tekućeg dijela.
– Nije preporučljivo miješati svježe majčino mlijeko s onim iz hladnjaka. Kao alternativa, moguće je dodavanje izdojenog mlijeka u već pohranjeno, ali tek nakon što je izdojeno mlijeko dovoljno ohlađeno.

– U hladnjaku je za pohranu bolje ne koristiti prostor unutar samih vrata jer se tijekom otvaranja hladnjaka temperatura može podići do 10 C. Mlijeko je bolje smjestiti u središnje dijelove hladnjaka, gdje je temperatura stabilnija.
– Kada se mlijeko zamrzava, posuda se ne puni do kraja jer se tijekom zamrzavanja mlijeku povećava volumen.