Kako nositi bebu: Što je važno znati?

22.09.2022 / V. Kapeloto

Roditelji se ne trebaju plašiti da će držanjem svoju bebu razmaziti ili je naviknuti na ruke. Važno je samo da je nose u pravilnom položaju jer time potiču njezin pravilan razvoj, rekla je Bobath terapeutkinja Klaudija Križman

‘Držanje je način da se zbližimo sa svojom bebom, da joj pokažemo svoje emocije i privrženost. Roditelji se ne trebaju plašiti da će svoju bebu razmaziti ili naviknuti na ruke. Neka je drže što više, od samog rođenja. No, važno je kako će je držati.’

Rekla je to fizioterapeutkinja i Bobath terapeutkinja Klaudija Križman, voditeljica Baby handling video tečaja na platformi Abilissima.com. Naglasila je pritom da držanjem djeteta i mijenjajući mu položaje zapravo dijete vježbamo i potičemo njegov pravilan rast i razvoj.

Fetus položaj

Osnovni položaj držanja bebe je tzv. fetus položaj. Beba je u našem naručju na leđima u obliku stolice. Svojim rukama podržavamo djetetovu zdjelicu i glavicu u njezinom najširem dijelu. Glavica je u sredini, u ravnini leđa, a nožice su blago savijene prema trbuščiću. Tako dijete doživljava svoje tijelo na leđima.

– Kad dijete držimo u pravilnom položaju ono se osjeća sigurno i stabilno, ne sputavamo ga u kretnji, već potičemo njegovu aktivnost. Dijete se ne krivi i ne izvija, glavica mu ne pada unazad ili u stranu, nožice i ručice ne vise, već su slobodne za pokret, pojasnila je Križman.

Jedan od najraširenijih načina držanja, a pritom u potpunosti pogrešan, jest kada svojim dlanom pridržavamo djetetovu glavicu, a drugim dlanom zdjelicu. Kako je pojasnila fizioterapeutkinja, to je izuzetno loš položaj jer se dijete tada izvija i u tako nepravilnom položaju razvija asimetriju.

Mijenjanje strana

Prilikom držanja djetetu je potrebno mijenjati strane i premještati ga s jedne strane naručja u drugo.

– Nemojte bebicu uvijek držati samo na jednoj strani, onoj koja je vama lakša ili se djetetu sviđa. Mijenjajte strane naručja na kojima ga držite. Mijenjanjem strana dijete doživljava i osjeća svoje tijelo na jednom i drugom boku, rekla je Klaudija Križman.

Bitno je, naime, da prilikom nošenja djetetu omogućimo da doživi svoje tijelo u svim položajima. Zato je važno da ga nosimo na njegovim leđima, na oba njegova boka i na trbuhu.

Dobro je znati kako vrlo lako promijeniti položaj djeteta na svojim rukama: kako bebicu prebaciti iz položaja na leđima u bočni ili  potrbušni položaj, a da uvijek bude u simetriji.

Pored ovih položaja, dijete možemo nositi i na svom ramenu, stavljajući ga pritom na oba ramena.

– Pravilnim držanjem i mijenjanjem položaja bebi poticat ćemo jednako razvijanje njezine lijeve i desne strane, što je i cilj Baby handlinga, da radimo na simetriji i na osjećaju tijela kao cjeline.

Držanje i nošenje samo su dio postupanja u Baby handlingu, kojim potičemo cjelokupan senzo-motorički, ali i misaoni i psihički razvoj svakog djeteta.

Kako dijete pravilno nositi mijenjajući mu položaje i strane, kao i sva ostala postupanja s bebom u svakodnevnoj njezi i brizi, a sve zato da bi senzo-motorički razvoj tekao pravilno i da biste poticali razvoj svoje bebe od samog rođenja, naučite u online video tečaju Baby handlinga.