Kako pravilno držati bebu?

01.09.2021 / Mamatataja

U naručju dijete treba držati ispod ramena i zdjelice, a glavicu ne treba dodatno pridržavati. Dijete mora biti skupljeno i u povišenom položaju, glava je u ravnini leđa i ne pada na stranu, ruke i noge su naprijed, slobodne za kretnje

Držanje novorođenčeta u naručju često izaziva nesigurnost, posebno kod roditelja s prvim djetetom. S druge strane, nije rijetkost vidjeti i roditelje ‘s iskustvom’ koji dijete drže u pogrešnom položaju, pa se ono naginje ili izvija u jednu stranu, glavica mu pada unazad ili visi, kao i nožice, a ruke nisu slobodne za pokret.

O tome kako pravilno držati bebu na rukama u prva tri mjeseca, dok ono još nema kontrolu glave, podučava Baby handling, koji snažno utječe na motorički, emocionalni i misaoni razvoj djeteta od prvih mjeseci rođenja, kada mozak djeteta kreće u snažan razvoj. Baby handling se preporučuje koristiti sa svom djecom, a njegovu uporabu od rođenja potiču i liječnici specijalisti; pedijatri, fizijatri, ginekolozi. O tome više poslušajte u razgovorima na platformi Abilissima.com:
Pričamo o Baby handlingu, 1. dio
Pričamo o Baby handlingu, 2. dio

Da bi se dijete dobro i ugodno osjećalo dok ga držimo glava mu mora biti u stabilnom položaju, a to znači u ravnini leđa. Roditelji obično misle da novorođenčetu glavicu treba dodatno pridržavati rukom, što je pogrešno, jer glavica tada pada i djetetu je taj položaj nesiguran i neudoban.

Djetetu stvoriti udobno ‘gnijezdo’

Novorođenče, tj. dojenče u naručju držimo na svojim leđima u lagano povišenom položaju, na način da podupremo gornji dio leđa, ispod ramena i vrata. Jedna naša ruka je iza ramena, a drugu stavljamo ispod zdjelice na način da dijete lagano skupimo. I onoliko koliko ono zahtijeva dižemo ga u povišeni položaj, da mu bude ugodno, što znači da ima normalan izraz lica, da ne plače, da se ne izvija u jednu stranu, da glava ne pada unazad i ne visi. Dajući mu oslonac ispod ramena dijete usmjeravamo prema naprijed i potičemo ga da samo drži glavu. Čim su ramena naprijed i ruke su naprijed pa dijete s njima može činiti što želi.

Valja kombinirati položaje, najprije bočni položaj s jedne strane pa s druge strane naručja.

Ovakvim načinom držanja djetetu stvaramo udobno gnijezdo koje mu stvara stabilnost i dozvoljava mu kretnje nožicama i ručicama, što je vrlo važno. U slučaju da je djetetu potrebna dodatna potpora da bi bilo skupljeno, možemo ga držati na način da mu jednom rukom obuhvatimo ramena i zdjelicu, a drugu slobodnu ruku lagano mu položimo između nogu na trbuh i prsa.

Izbjegavati položaj na prsima i na boku

Vrlo često mame i tate tek rođeno dijete drže potrbušno na prsima, držeći mu pritom glavu. To nije dobar položaj.

Djetetu tada glava pada unazad, ručice mu se šire i ne može ih pokretati. Još mu se pritom drži i guza i stvara se potpuno neprirodan položaj te se dijete izvija.

Ukoliko se dijete drži uvijek na jednoj strani naručja ono će glavu obično okrenuti uvijek na istu stranu, uvijek će mu ista ruka biti savijena, a druga ispružena. Na taj se način stimulira samo jedna strana tijela, odnosno jedna stranu mozga, umjesto obje strane.  Ono je i motorički zakočeno. Toplinu mu također prenosimo samo na jednu stranu tijela. I nakon par mjeseci takvog položaja, dijete koje nije imalo baš nikakvih problema, stvorit će problem. Najčešće će biti iskrivljeno i nagnuto na jednu stranu.

Dijete nije dobro nositi na svom boku jer to također vodi iskrivljenom držanju djeteta, najčešće u jednu stranu.


Kako pravilno držati bebu
, kako mijenjati položaje i držati dijete na obje strane naručja, detaljno, korak po korak, podučava se u online tečaju Baby handling na platformi za učenje Abilissima.com