Kako pravilno držati bebu?

09.01.2015 / Mamatataja

U naručju dijete treba držati ispod ramena i zdjelice, a glavicu ne treba dodatno pridržavati. Dijete mora biti skupljeno i u povišenom položaju, glava je u ravnini leđa i ne pada na stranu, ruke i noge su naprijed, slobodne za kretnje, osnovne su upute neurorazvojne terapeutkinje Ljiljane Buršić

Držanje novorođenčeta u naručju često izaziva nesigurnost, i to ne samo kod roditelja koji su to postali prvi puta. O tome kako pravilno držati bebu na rukama u prva tri mjeseca, dok ono još nema kontrolu glave, te zašto je pravilan položaj od izuzetne važnosti za motorički i cjelokupan razvoj razgovarali smo s Ljiljanom Buršić, neurorazvojnom terapeutkinjom koja se dugi niz godina s bebama i malom djecom svakodnevno susreće u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda u Puli. Video u kojem Ljiljana Buršić pokazuje kako držati dijete do tri mjeseca pogledajte na sljedećem linku:

VIDEO: Kako pravilno držati dijete do tri mjeseca? (baby handling)

Da bi se dijete dobro i ugodno osjećalo, naglasila je, glava mu mora biti u stabilnom položaju, a to znači u ravnini leđa. Roditelji obično misle da novorođenčetu glavicu treba dodatno pridržavati rukom, što je pogrešno. Glavicu ne treba držati rukom jer tamo gdje je držimo ona u stvari pada i djetetu je taj položaj nesiguran i neudoban.

Djetetu stvoriti udobno gnijezdo

Novorođenče, tj. dojenče u naručju treba biti na svojim leđima u lagano povišenom položaju, na način da podupremo gornji dio leđa, ispod ramena i vrata.

– Jedna naša ruka je iza ramena, a drugu stavljamo ispod zdjelice tako da dijete lagano skupimo. I onoliko koliko ono zahtijeva dižemo ga u povišeni položaj, da mu bude ugodno. Ugodno znači da ima normalan izraz lica, da ne plače, da se ne izvija u jednu stranu, da glava ne pada unazad i ne visi. Dajući mu oslonac ispod ramena dijete usmjeravamo prema naprijed i potičemo ga da samo drži glavu. Čim su ramena naprijed i ruke su naprijed pa dijete s njima može činiti što želi, ističe Buršić te preporučuje kombinirati položaje, najprije bočni položaj s jedne strane pa s druge strane naručja.

– Ovakvim načinom držanja djetetu stvaramo udobno gnijezdo koje mu stvara stabilnost i dozvoljava mu kretnje nožicama i ručicama, što je vrlo važno. U slučaju da je djetetu potrebna dodatna potpora da bi bilo skupljeno, možemo ga držati na način da mu jednom rukom obuhvatimo ramena i zdjelicu, a drugu slobodnu ruku lagano mu položimo između nogu na trbuh i prsa, pojašnjava.

Izbjegavati potrbušni položaj na prsima i na boku

Vrlo često mame i tate tek rođeno dijete drže potrbušno na prsima, držeći mu pritom glavu. To nije dobar položaj, upozorava fizioterapeutkinja.

– Djetetu tada glava pada unazad, ručice mu se šire i ne može ih pokretati. Još mu se pritom drži i guza i stvara se potpuno neprirodan položaj te se dijete izvija. Ukoliko ga još držimo uvijek na jednoj strani naručja ono će glavu obično okrenuti uvijek na istu stranu, uvijek će mu ista ruka biti savijena, a druga ispružena. Na taj način stimuliramo samo jednu stranu tijela, odnosno jednu stranu mozga, umjesto obje strane. Dijete tada uglavnom jednom polovicom mozga vidi, čuje, osjeća. Ono je i motorički zakočeno. Toplinu mu također prenosimo samo na jednu stranu tijela. I nakon par mjeseci takvog položaja, dijete koje nije imalo baš nikakvih problema, stvorit će problem. Najčešće će biti iskrivljeno i nagnuto na jednu stranu, upozorava Ljiljana Buršić.

Položaj na ramenu

Nasuprot takva položaja, položaj na ramenu je prihvatljiv, ukoliko ga dijete traži. U savijenom je položaju, glava je u sredini, lagano je usmjerena prema naprijed, ali ne pada. Jednom rukom dijete pridržavamo ispod guze i tada je ono automatski u fetus položaju, što je prirodni položaj za njegovu dob, veli.

Pritom ističe da dijete nije dobro nositi na svom boku jer to također vodi iskrivljenom držanju djeteta, najčešće u jednu stranu.

Neka je dijete što više skupljeno, a ne ispruženo

Važno je da roditelji znaju, naglasila je, da dijete u prva tri mjeseca nikada ne smije ležati potpuno ravno, tj. ispruženo, već što više skupljeno, ali na način da mu dozvolimo kretanje ručicama i nožicama.

– Polaganjem djeteta na leđa, na ravnu površinu, zbog prevelikog utjecaja gravitacije dijete se gubi, ide u luk i iskrivi se. Na taj način izaziva se tzv. moro-refleks. Roditelji obično pomisle da se dijete uplašilo jer glavica ide unazad i ručice se jako šire. U stvari, radi se o jednom primitivnom refleksu koji bi u ophođenju s djetetom trebalo što više izbjegavati u svim situacijama, i prilikom hranjenja, presvlačenja, spavanja i nošenja na rukama, rekla je.

Okretanje

Kad je pak riječ o okretanju djeteta na ravnoj površini, vrlo je važno paziti da mu glava bude u ravnini leđa. “Dok dijete nema razvijenu kontrolu glave u prva tri mjeseca okrećemo ga polako preko ramena i glave, a zdjelica ostaje u zraku. Obično roditelji pritisnu zdjelicu dolje i brzo okreću dijete i ono ide u moro-refleks, koči se i bude mu jako neugodno”, pojasnila je neurorazvojna terapeutknja.

Način na koji pravilno držati novorođenče, kako ga polegnuti, spustiti, okretati, presvući, nahraniti – pogledajte u sljedećim videima:

VIDEO: Pravilno spuštanje i podizanje djeteta do 3 mjeseca (baby handling)

VIDEO: Presvlačenje djeteta, previjanje i okretanje na trbuh (baby handling)

VIDEO: Kako bebu staviti spavati na bok? (baby handling)

VIDEO: U kojem položaju hraniti dijete i kako da podrigne? (baby handling)

VIDEO: Kako pravilno držati dijete? (baby handling)