Kako s bebama i manjom djecom za ljetnih vrućina?

25.07.2015 / Vesna Kapeloto

O tome kako bebama olakšati vruće ljeto razgovarali smo s pulskom pedijatricom dr. Sonjom Vidulin. Boraviti u hladu, piti puno tekućine, odijevati laganu pamučnu odjeću svijetlih tonova…

Dojenčad i mala djeca teško podnose visoke ljetne temperature pa valja sve učiniti kako bismo im olakšali i stvorili uvjete da im bude što ugodnije. O tome što nam je činiti za ljetnih vrućina razgovarali smo s dr. Sonjom Vidulin, pulskom pedijatricom s dugogodišnjim iskustvom, koja uživa veliko povjerenje roditelja i struke.

Do šest mjeseci u dubokoj sjeni

– Vjerujem da roditelji već znaju da se bebe do tri mjeseca starosti nikako ne smiju izlagati suncu, a do šest mjeseci moraju biti u dubokoj sjeni. Djeca do godine dana ne smiju boraviti na izravnom suncu, iako preporuke govore da s izlaganjem suncu treba pričekati do treće godine. S djecom treba boraviti vani, ali valja paziti da to nije na suncu usred podneva. Treba ih zaštititi nanošenjem zaštitne kreme za sunce, iako su u hladu. Na izravnom suncu ne treba biti ujutro već od 9.30 pa do 18 sati navečer, a rekla bih i do 19 sati, u vrijeme velikih vrućina, naglasila je.

Češće nuditi za piti i dojiti

Za ljetnih vrućina vrlo je važno paziti i na dovoljan unos tekućine.

– Dojenčad i malu djecu do tri godine potrebno je stalno nuditi tekućinom jer oni ne znaju pitati i reći da su žedni. Posebno ako su vanjske temperature visoke djetetu je potrebno češće nuditi vodu ili nezaslađeni čaj, rekla je dr. Vidulin.

– Ako je beba na majčinom mlijeku, do petog mjeseca obično joj nije potrebno davati vode, iako je tada nužno što češće dojiti, svaka dva sata. Od petog mjeseca nadalje i dojenoj djeci valja davati vode za piti, veli dr. Vidulin.

Napomenula je da je pogrešno razmišljanje da treba izbjegavati dojenje ukoliko dijete ima proljev. Štoviše, majčino mlijeko može samo pomoći.

Izbjegavati pohano, oprezno sa sladoledom i kolačima

Hrana također treba biti laganija. Sol ne treba dodavati. Preporučuje se mediteranska prehrana sa svježim voćem i povrćem, laganim maneštricama od povrća, juhama od povrća, mesom na lešo. S ribom u dojenačkoj dobi valja biti vrlo oprezan zbog opasnosti od alergije, a školjke nikako ne davati. Pohanu, pečenu i prženu hranu također treba izbjegavati.

Djeci ne bi trebalo davati ni slane grickalice te zaslađene kupovne napitke. Svakako je dobro dati jedan prirodni voćni sok dnevno kako bi se osigurala potreba za vitaminima.

Treba biti oprezan s kremama u kolačima, voćnim salatama, kupljenima i napravljenima izvan kuće, a posebno sa sladoledom. Djeci se preporučuje dati industrijski sladoled.

Uz klimu koristiti fiziološku otopinu

Zato što im je jako vruće, upozorava nadalje dr. Vidulin, mala djeca ne mogu jesti, ne mogu spavati, preznojavaju se. Bebe smiju boraviti u klimatiziranim prostorima pod uvjetom da je razlika između unutarnje i vanjske temperature zraka najviše tri do pet stupnjeva. Najbolje je koristiti funkciju odvlaživanja i paziti da dijete nije na udaru zraka iz klima uređaja, rekla je pedijatrica.

Budući da zrak iz klima uređaja suši sluznicu nosića, preporučuje se u nos redovito ukapati fiziološku otopinu, a posebno, čujemo li da beba na nos teže diše.

Odijevati odjeću svijetlih tonova

Kad je pak riječ o odijevanju, za ljetnih vrućina dovoljan je pamučni bodić. Dijete nije potrebno pokrivati, eventualno koristiti tanku plahticu. Vrlo je važno koristiti isključivo pamučnu odjeću jer sintetika može, uz jako tople prostore i veliku vlažnost zraka, dovesti do toplotnog udara. Ukoliko smo vani ne treba zaboraviti pamučni šeširić.

– Ljeti djecu treba odijevati u odjeću svijetlih boja, u bijelo ili boju pijeska. Osim što će manje upijati toplinu, odjeća svijetlih boja manje će privlačiti komarce. Naime, cvjetni uzorci, žarke boje i mirisi privlače kukce pa i komarce, rekla je dr. Vidulin.

Kako bi djetetu olakšali nesnosne vrućine svakodnevno ga valja kupati, ne sapunati, ali ga osvježavati u toploj vodi, i više puta dnevno, zaključila je dr. Sonja Vidulin.