Kako umanjiti bol prilikom cijepljenja?

30.08.2015 / Mamatataja

Prenosimo smjernice o preporučenom postupanju za bebe i malu djecu uoči i prilikom cijepljenja, objavljenom u kanadskom časopisu Canadian Medical Association Journal

Cijepljenje djeteta stresno je i za dijete i za roditelje. Bojazan pa i strah od mogućih nuspojava i komplikacija koje cjepivo može izazvati sveprisutan je osjećaj, a neizbježna bol od uboda igle dodatno otežava cijelu situaciju.

Kako bi se što više smanjila tjeskoba i strah, a time umanjila i bol prilikom cijepljenja kod djece i odraslih, kanadski liječnici izdali su najnovije smjernice o postupanju uoči i za vrijeme davanja cjepiva. Na smjernicama je radio cijeli tim stručnjaka iz različitih područja (boli, straha, medicinske skrbi, epidemiologije), a objavljene su u časopisu Canadian Medical Association Journal.

Prve smjernice donesene su još 2010. godine, i to za bebe i malu djecu. Sada su nadopunjene preporukama i za odrasle. Američki liječnici smatraju da je strah od igle, tj. boli jedna o bitnih prepreka zbog kojih se i odrasli odupiru cijepljenju.

Ovdje prenosimo smjernice o preporučenom postupanju za bebe i malu djecu uoči i prilikom cijepljenja.

– Preporučuje se za vrijeme cijepljenja dojiti ili hraniti dijete nadomjesnim mlijekom, odnosno davati mu izdojeno mlijeko na bočicu.
Pretpostavlja se da će se dojenjem, odnosno hranjenjem na bočicu, smanjiti tjeskoba zbog fizičkog kontakta s majkom, sisanja, uzimanja slatkih tvari, odvraćanja pozornosti. Pojedinačno ili zajedno svi ovi mehanizmi mogu imati učinak na olakšavanje tjeskobe i olakšavanja boli prilikom cijepljenja. Majci i bebi bi prilikom dojenja svakako trebalo osigurati privatnost.

– Novorođenčad koja nije dojena može biti stavljena u kontakt ‘koža na kožu’, na majčina prsa, prije i nakon cijepljenja.

– Preporučuje se djetetu dati zaslađenu tekućinu prije cijepljenja, ukoliko ga se za vrijeme cijepljenja ne doji ili ne hrani na bočicu. Također, dobro je prilikom cijepljenja djetetu dati dudicu varalicu, ako je koristi.

– Preporučuje se da djecu u dobi do tri godine roditelji drže u krilu zbog većeg osjećaja sigurnosti.
Ležeći položaj se ne preporučuje ni u kasnijoj dobi, upravo zbog nedostatka osjećaja kontrole. Naime, ležeći položaj može samo pojačati strah. Prisilno obuzdavanje djeteta također treba izbjegavati.

– Aplicirati lokalne analgetike protiv boli u obliku kreme ili gela na mjesto uboda prije davanja cjepiva.

– Preporučuje se da roditelji budu zajedno s djecom prilikom cijepljenja sve do njihove desete godine života.
Na taj način umanjit će njihovu tjeskobu i strah.

– Sa starijom djecom potrebno je razgovarati o tome što ih očekuje prilikom cijepljenja, kako se mogu osjećati i što mogu učiniti da osjećaju manju bol.

Kako se ističe u priopćenju za medije CMAJ-a, ni jednom od ovih smjernica neće se u potpunosti reducirati bol, ali se puno može učiniti da se ona olakša. Posebno je važno da se maloj i školskoj djeci prilikom cijepljenja pristupi pažljivo i s razumijevanjem upravo kako ne bi razvili strah od igle za cijeli život, navode autorice dr. Anna Taddio (The Hospital for Sick Children, Toronto ) te dr. Leslie Dan (University of Toronto).

Projekt je proveo Canadian Institutes of Health Research.

www.cmaj.ca/lookup/doi/10.1503/cmaj.150391