Kako znati sisa li dijete pravilno i kako izbjeći ragade?

20.08.2018 / Piše V. K.

Ako nije u ispravnom položaju na dojci i ustima zahvaća samo bradavicu, beba jede ‘na prazno’ i postoji velika mogućnost napuknuća bradavica

– Dojenje je ugoda za majku i dijete. Ako nije tako i majka osjeća bol pri dojenju, znači da beba nije zahvatila pravilno dojku, rekla je dr. Mirna Milevoj-Ražem, pedijatrica neonatologinja i voditeljica Odjela za pedijatriju pulske Opće bolnice.

Pogledajte uške i obraščiće!

– Kad stavite dijete na prsa važno je da ono uhvati cijelu bradavicu i njenu areolu. Nije dobro da uhvati samo bradavicu jer u tom slučaju dojka postaje poput dude varalice. Kad dijete pravilno zahvati dojku, mama će osjetiti da je nešto ‘vuče’ i ‘steže’ u prsima. Dijete će se čuti kako guta, a uškica će mu ići gore-dolje, pojasnila je i nastavila.

– Ako primijetite da se kod djeteta počnu stvarati rupice na obraščićima, to govori da dojenje nije pravilno i da beba nije u ispravnom položaju na dojci. Dijete tada jede ‘na prazno’ i postoji velika mogućnost napuknuća bradavica, tj. stvaranja ragada, koje za majku mogu biti izuzetno bolne. Zato je važno da beba od samog početka dobro zahvati dojku, kazala je.

Bradavice mazati – mlijekom

Ako do ragada ipak dođe, dr. Milevoj-Ražem je preporučila bradavice pustiti na zraku i mazati ih između podoja izdojenim masnijim zadnjim mlijekom, koje je puno ljekovih sastojaka, i prema njenim riječima, djelotvornije je od različitih krema i masti.

– Time će dojka i dalje imati vaš miris, a ne miris masti, što bi na koncu moglo odbiti dijete od dojke, upozorila je.

Postavljanjem djeteta u pravilan položaj na dojci stanje će se popraviti. Ako je dojenje jako bolno, savjetuje se izdajanje mlijeka i prehrana žličicom ili šalicom dok se bradavice malo ne oporave.