Kako znati sisa li dijete pravilno i kako izbjeći ragade?

20.08.2018 / Piše V. K.

Ako nije u ispravnom položaju na dojci i ustima zahvaća samo bradavicu, beba jede ‘na prazno’ i postoji velika mogućnost napuknuća bradavica

– Dojenje je ugoda za majku i dijete. Ako nije tako i majka osjeća bol pri dojenju, znači da beba nije zahvatila pravilno dojku. Tada postoji mogućnost da se stvore ragade, rekla je dr. Mirna Milevoj-Ražem, pedijatrica neonatologinja i voditeljica Odjela za pedijatriju pulske Opće bolnice.

U kojem položaju dojiti: Je li svaki položaj dobar za dijete?

Pogledajte uške i obraščiće!

– Kad stavite dijete na prsa važno je da ono uhvati cijelu bradavicu i njenu areolu. Nije dobro da uhvati samo bradavicu jer u tom slučaju dojka postaje poput dude varalice. Kad dijete pravilno zahvati dojku, mama će osjetiti da je nešto ‘vuče’ i ‘steže’ u prsima. Dijete će se čuti kako guta, a uškica će mu ići gore-dolje, pojasnila je i nastavila.

– Ako primijetite da se kod djeteta počnu stvarati rupice na obraščićima, to govori da dojenje nije pravilno i da beba nije u ispravnom položaju na dojci. Dijete tada jede ‘na prazno’ i postoji velika mogućnost napuknuća bradavica, tj. stvaraju se ragade, koje za majku mogu biti izuzetno bolne. Zato je važno da beba od samog početka dobro zahvati dojku, kazala je.

Bradavice mazati – mlijekom

Ako se ragade ipak pojave, dr. Milevoj-Ražem preporučujr bradavice pustiti na zraku i mazati ih između podoja izdojenim masnijim zadnjim mlijekom, koje je puno ljekovih sastojaka, i prema njenim riječima, djelotvornije je od različitih krema i masti.

– Time će dojka i dalje imati vaš miris, a ne miris masti, što bi na koncu moglo odbiti dijete od dojke, upozorila je.

Postavljanjem djeteta u pravilan položaj na dojci stanje će se popraviti. Ako je dojenje jako bolno, savjetuje se izdajanje mlijeka i prehrana žličicom ili šalicom dok se bradavice malo ne oporave.

U kojem položaju dojiti: Je li svaki položaj dobar za dijete?