Klimatizirani zrak i djeca: Kako pravilno koristiti klima-uređaj?

01.07.2017 / V. Kapeloto

Djeca i bebe smiju boraviti u klimatiziranom prostoru, ali valja obratiti pažnju na neka pravila i uvjete

Blagodati klima-uređaja svi dobro poznajemo, ali svjesni smo i opasnosti po zdravlje koje donosi upotreba klimatiziranog zraka, posebno pretjerana. Zato je razumljiva zabrinutost roditelja i više nego opravdano pitanje smiju li djeca, posebno bebe, boraviti u klimatiziranom prostoru?

Odgovor je: Da, ali valja se držati određenih pravila!

Umjerene temperature

Zato što im je vruće, upozorava pulska pedijatrica dr. Sonja Vidulin, mala djeca ne mogu jesti, ne mogu spavati, preznojavaju se. Ističe da bebe smiju boraviti u klimatiziranom prostoru, ali pod uvjetom da je razlika između unutarnje i vanjske temperature zraka najviše 3 do 5 stupnjeva. Ukoliko klima-uređaj koristimo i noću valja biti posebno oprezan da ne bismo prostor previše rashladili, a što je često slučaj.

Usmjerite zrak ‘prema gore’

Vrlo je važno paziti da dijete nije na udaru zraka iz klima-uređaja. Najbolje je podignuti krilca, ali pritom i daje paziti u kojem se smjeru odbija klimatizirani zrak da ne bi ponovno bio usmjeren na dijete.

Koristite odvlaživanje

– Najbolje je koristiti funkciju odvlaživanja, veli dr. Vidulin. Ukoliko je u prostoru prevruće, savjetuje se najprije prostor rashladiti pa onda uključiti funkciju odvlaživanja. Jednom kad se smanji vlažnost zraka i temperatura od 26, 27 stupnjeva u zatvorenom prostoru bit će podnošljiva.

Rashladite automobil pa unesite dijete

U automobilu, posebno ako je duže vrijeme vozilo bilo na suncu i u unutrašnjosti je ‘paklena’ vrućina, preporučuje se uključiti klima-uređaj i rashladiti unutrašnjost par minuta prije nego li unesemo dijete. To je puno bolje nego ući u pregrijani automobil s djetetom i staviti klima-uređaj na maksimum.

Čistite filtere

Redovito čišćenje filtera vrlo je važno kako bi se izbjegle bakterijske, odnosno respiratorne infekcije. Upotrebljava li se klima-uređaj svakodnevno, stručnjaci preporučuju da filtere valja čistiti svaka dva tjedna. Nakon što smo ih skinuli, dovoljno ih je oprati u mlakoj vodi, dobro ih osušiti i vratiti natrag.

U automobilu će to za vas morati napraviti automehaničar.

Otvorite prozore nekoliko puta dnevno

Pravilo da klima-uređaji i otvoreni prozori ne idu zajedno, treba mijenjati. Vrlo je važno nekoliko puta na dan otvoriti prozore i prozračiti klimatizirani prostor u kojem dijete boravi i spava.

Fizološka otopina za nosić

– Budući da zrak iz klima-uređaja suši sluznicu nosića, preporučuje se u nos ukapati fiziološku otopinu, posebno ako čujemo da beba na nos teže diše, rekla je dr. Sonja Vidulin.